Mit képzelnek ezek?

Posted by

Blogger Bob
>Úgy mégis, mit képzelnek ezek? Hogy van pofájuk rátenni a durva, gusztustalan, szőrös mancsukat arra, ami ezreknek volt otthona, s amely otthonból aztán milliókhoz jutott el a színház- és filmművészeten keresztül az emberi szabadság, az erkölcs és a szépség üzenete.
Vagyis mindaz, amiből ezek – akikre még egy mutatónévmással utalni is túlzás –, semmit nem értenek. Mert számukra a hatalom, az erő és a saját önzésük létezik csupán. Ők azok, akik adni nem, csak elvenni tudnak. Akik nem értik az ajándék fogalmát, mert csak felzabálni, bekebelezni képesek. Egy teljesített, ám érvénytelenített szemeszter után most épp az Ódry Színpadot. A helyét szívük szerint sóval hintenék be, nehogy kihajtson nyomában valami, de helyette – mai szokás szerint – inkább valamelyik egyháznak adják át, ami csaknem ugyanazt jelenti.

Úgy mégis, mit képzelnek ezek? Láttam Hegedűs D. Gézát a Kőműves Kelementől az Eszenyi Enikő rendezte Hamlet Claudiusáig. Van, aki rajong érte, van, aki utálja. De nem ismerek senkit, aki valaha megkérdőjelezte volna a kvalitásait. Senkit, aki kétségbe vonta volna művészi teljesítménye hitelességét. Méltán volt a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese. S most azt kell látnia, hogy ezek a nímandok elrabolják annak az intézménynek lelkét, amelyhez millió szállal kötődik. „Lakatra zárt, kirabolt üres terek. Még a csönd is betiltva, leltárba véve, bedobozolva. Tilos a ház is, a kövek, a falak, az irodák, a kollégiumi szobák. Be van tiltva 63 év.” Gyalázat, hogy ilyen szavak kimondására kényszerítik.

Úgy mégis, mit képzelnek ezek? Kik ezek, hogy Hegedűs D. mellett Kováts Adél, Mácsai Pál és Zsámbéki Gábor szavára csak legyintenek. Vagy még azt sem. Talán ezek a fájdalmas szavak el sem jutnak a fülükhöz. Vagy talán nincs is fülük a hallásra. Vagy csak egyfajta nyelvet beszélnek. Talán csak a góré háborús metaforáit értik. Azt, hogy nekik küldetésük van e mostani kultúrkampf idején. Katonák ők, teljesítik a parancsot, akár az életük árán is. A lényeg, hogy gondolkodás nélkül. Ők az új rend kultúrkatonái, élükön egy gépesített lövésszel. Senki ne gondolja, hogy egy ilyen szimbólumot nem kell komolyan venni. Két dologhoz biztosan ért. Szétveri azt, ami ennek az országnak a szívét adta, s a képébe vigyorog azoknak, akiknek ez fáj. Ennyit tud.

odry_arpad.jpgÚgy mégis, mit képzelnek ezek? Nem elegendő nekik mindaz, amit már eddig is összeharácsoltak? A földek, az erdők, kikötők, strandok, szállodák, kaszinók, lenyúlt cégbirodalmak, a pályázati pénzek százmilliárdjai. Hát soha nem lesz elég? Soha nem laknak jól? Soha nem böfögnek teli gyomorral, elégedetten? Tényleg mindent akarnak? Tényleg még a mindennél is többet? A művészetekben dobogó szívünket is ki akarják tépni? Nem érzik, hogy ez már sok? Hogy jobb volna nem feszíteni tovább a húrt, mert bizony kezd betelni az az átkozott pohár?

Úgy mégis, mit képzelnek ezek? A Színművészeti Akadémia egykori főigazgatójának, a most einstandolt Ódry Színpad névadójának unokája is megszólalt. Ő pontosan tudja, hogy Ódry Árpád örökösei a szabad művészek, a bátor oktatók és diákok, „akik ma Magyarországon ébren tartják a szabadság lángját”. De túl ezen érzékeli azt is, hogy amikor nyilvánvaló politikai bosszúból akarják az SZFE-t eltörölni a föld színéről, annak „hangvétele, stílusa és felületessége hátborzongatóan emlékeztet” arra, ahogy 1934-ben támadták az intézmény elődjét. Előjátéka volt ez egy későbbi, szégyenteljes időszaknak.
Úgy mégis, mit képzelnek ezek? Kikkel töltik fel a szétvert SZFE helyett létrehozott új struktúrát? Kik kapnak katedrát? Kik fogják tanítani mesterségre, tisztességre, gondolkodásra a következő színházi és filmes generációt? Hogy fogunk majd rájuk nézni? Hogy tudunk majd hinni a Vidnyánszky szárnya alatt melegedő színészek, meg a Kiss-B. Attilák és Velkovics Vilmosok tanítványainak? Valahogy úgy van, ahogy Mundruczó Kornél fogalmazott: „A tanárok listája majdhogynem kommentálhatatlan.” És ilyen alakokkal akarnak magyar kultúrát és művészetet csinálni. Úgy mégis, mit képzelnek ezek?

https://bloggerbob.blog.hu/