Drog a teafilterben

Posted by
Arany Háromszög

(Tudósítónktól)
Amszterdam Schiphol repülőterén letartóztatták Tse Chi Lop kanadai állampolgárt. A férfi Kínában született, és a vádak szerint ő a világ jelenleg legkeresettebb drogbárója. Tse Chi Lop ellen Ausztrália adott ki nemzetközi elfogató parancsot. Érdemes egy kicsit részletesebben is megismerkedni az úrral.
Quangzhouban született, 1963-ban. Tehát 17 éves volt, amikor 1980-ban Kanadába emigrált. Torontóban összeismerkedett a kommunista Kína korábbi vörösgárdistáival, a kultúrális forradalom verőlegényeivel, akik különböző hosszúságú börtünbüntetéseik után Kanadában gyűltek össze. Az, hogy kábítószerrel foglalkoztak, valószínű. Mindenesetre Tse Chi Lopot 1998-ban heroin terjesztés miatt elítélték az Egyesült Államokban. Hat év után szabadult, ügyvédje elintézte, hogy kijöhessen, mert fiának tüdőbetegsége van, idős szülei pedig rászorulnak a támogatására. Tse megigérte, hogy éttermet nyit. Kijött.
Az ausztrál hatóságok szerint az úgynevezett Arany Háromszögben – a Thaiföld, Myanmar, Laosz által határolt területen – állította fel csomagoló üzemét. Teafilterekbe pakolták a drogot. És teaszállítmányként vitték határokon át. A cég a vásárlóknak megígérte, hogy ha elkobozzák a szállítmányt, ingyen pótolják azt.
Közben óriási tételben vásároltak kínai üzemektől metamfetamint. Ez a leginkább ártalmas diszkódrogok egyike. Illegális pszichoaktív szerként, tabletták vagy por formájában forgalmazzák. A kristályos formáját pipából szívják. Por formában pedig orrba szippantva vagy feloldva, intravénásan is használják. Tse cége a The Company hatalmas mennyiséget vásárolt, porciózott és adott tovább.  Az ausztrál hatóságok szerint  2017-18-ban 30.6 tonna kábítószert foglaltak le. Ez a mennyiség a Sam Gor nevet is használó kínai-kanadai férfi “vállalkozásából” származott.
Ő maga csöndes életet élt. Általában Makaón tartózkodott, s mint azt már Rejtő Jenőtől is tudjuk, itt makaó nevű szerencsejátékkal lehet tölteni az időt. Nem voltak körülötte nagy balhék. Fegyveres összetűzések, halottak. Amszterdamban is, amikor letartóztatták, csak biccentett, azt mondta, hogy “oké”, és elment a rendőrökkel.

Címkép: A  Schiphol repülőtér