Az előrelátás képessége diktátorok esetében

Posted by
Bárász Péter
(Breszt)
>A múltkor megírtam, hogyan lett Szvjatlana Cihanouszkaja elnökjelölt Belaruszban. Ez még inkább csak egy sima macsó gondolat volt Lukasenka részéről, hogy ti egy nő, mondhatni „asszonyság”, őhozzá képest akkora nulla, hogy hőbörögjön csak nyugodtan egy sort. A választási hadjárat aztán megmutatta, hogy mennyire nem sikerült felmosni vele a pályát, sőt, fordítva történt a dolog. Erre három napon belül átszállíttatta a litván határon és még azt is hozzáhazudta, hogy adott neki „az első időkre” tízezer dollárt. (Érdekes, hogy ez a fajta, légyen akár OV vagy Trump például, gondolkodás nélkül hazudik mindenfélét bele a világba, pedig tudhatnák, hogy sokan figyelik a szavaikat!)
Ezzel a költöztetéssel lehetőséget adott neki, hogy szabadon politizáljon, ahogy tud. A fél világ – csaknem az egész EU (kivéve persze minket), az ENSZ, az USA – figyeli ma Cihanouszkaját, tárgyal vele, míg Lukasenkát és kormánya tagjait a világ kilenc tizede akkor sem akarja látni, amikor a háta közepét.
Azt is megírtam augusztus végén, amikor Kandruszevics érseket, a belarusz katolikus püspöki konferencia elnökét, nem engedték vissza hazájába, úgymond nem eredeti – a BM által kiállított – útlevele. Addig csak az aktív katolikus körökben tudták, hogy kicsoda ő. Karácsonyra muszáj volt hazaengedni, azt a miséjét az ország politika iránt érdeklődő – immár nagyobbik – fele hallgatta. Népszerűsége már most rendkívüli. Január elején múlt 75, azóta a Vatikánnal történt egyezség értelmében nyugdíjas, de érsek… Mai búcsúmiséjét vastapssal fogadták a hívők. Immár nincs annyi hivatalos kötöttsége Minszkben: az országot fogja járni és mindenütt misézni, prédikálni…
A mostani szembenállás kapcsán a hatalom minden lépése ellenkező irányban sül el. Az erőszakra, a gyilkosságokra a tüntetők száma csak növekszik, mikor letartóztatnak valakit, ketten állnak a helyére.
De amit a leginkább rontott el Lukasenka: hogy kedvenc sportja nem a foci, hanem a jégkorong. Ezért van Belarusz-szerte valamivel több, mint harminc műjégpálya. De ha futballstadionnal tömte volna tele az országot, mint mások, ráadásul figyelembe véve, hogy maga a focipálya legalább háromszor akkora, mint a hokié… akkor most nem kéne rohamtempóban koncentrációs táborokat létesíteni: haladó hagyomány a stadionok ilyen profilváltása.