Mi lepte meg főkatona úr?

Posted by
Sándor Erzsi
>„Szarka Gábor szerint meglepő volt, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol „évtizedes pusztulatot” lehetett találni”
Mi lepte meg főkatona úr? Az, hogy vannak, akik szerint egy koszlott földdarab az ország, az jelent mindent és kitartanak az utolsó emberig? Aligha tévedek, ha a főkatona úr tanulmányai során nem találkozott volna ezzel. Ha máskor nem akkor, amikor az egri várba beköltözött védelmet keresők rendesen teleszarták az egész objektumot, aztán Dobó mégis azt mondta, hogy ez a vár most az ország. Lehet, hogy csak Gárdonyi mondta, de tanulni akkor is kellett róla önnek is.
Azt jelentette főkatona úr, hogy bár az egri vár egy pusztulat, de nem engedik át a töröknek, mert azt érezték, hogy felelősek azért, amit nekik az a büdös, koszlott kőrakás jelent. A hazájukat. Amitől a főkatona úrnak opálos lesz a tekintete és nemzetiszíneket könnyezik. Ők meg nem bőgtek fennhangon, hanem védtek egy létesítményt, ahová egyébként a töröknek se lett volna gusztusa csak úgy egyből bemenni, hívták volna előbb a köjált. Más kérdés, hogy később Dobó elsikkasztotta a katonái zsoldját, börtönbe is került, de ettől még a főkatona úr simán elnevezte Sinkovitsról az intézetét, aki ezt a későbbi börtöntölteléket alakította nagy átéléssel és a magyar népléleknek ő és Dobó egy életen át ugyanaz a személy,
Meg ott volt a Klapka az elcsigázott, tönkre alázott magyar sereg élén Komáromban. Nemá, hogy a szabadságuk, az önállóságuk, a függetlenségük fontosabb volt, mint az a semmire se jó pusztulat vár, ahol semmit se lehetett csinálni csak az életüket áldozni érte. Normálisak voltak? Ahelyett, hogy szépen átadták volna az osztrákoknak némi készpénzért, előnyért, hetekig szívtak és csak aztán adták át, valami kis megállapodás fejében, amit aztán az osztrákok vagy betartottak, vagy nem. Hát gratulálok, tényleg érdemes volt.
Nem csodálom, hogy nem érti a főkatona úr. A védők ugyanis éppen öntől próbálták megvédeni azt a pusztulatot, ami azért az ami, mert évtizedek óta semelyik kormánynak nem volt fontos, hogy az SZFE-re járó fiatalok emberhez méltó körülmények között készüljenek a szakmájukra. Ők meg naponta bizonyították, hogy a kreativitás függetlenné és szabaddá tesz, falakat tágít és dönt, és ha ez a lelakott Ódryn, a pusztulat kollégiumban és épületben van akkor ezt képesek megtölteni alkotással.
Főkatona úr ne csináljon úgy, mintha nem tudná, hogy nem a falak fontosak, hanem a védők. Amíg ők vannak, addig ön húzogathatja a csillivilli falait fölfelé nem jelent az semmit, az maga a pusztulat, magával együtt.
Teccik érteni? Hát persze, hogy teccik érteni.
Címkép: Az egri vár védelme Székely Bertalan festményén