Ugyanolyanok(?)

Posted by
Kaltenbach Jenő
>”Pàr napja azt írta nekem valaki, hogy demokràcia ide, demokràcia oda a németek ma pontosan ugyanolyanok, mint Hitler idejében voltak.” Ezzel indítja Genius loci című, az Új Népszabadsàg àltal közölt cikkét egy Gaàl Péter nevű illető. Miutàn meglehetősen zavaros íràsàban a későbbiekben érdemben nem vitatja a màs szàjàba adott nyitó mondatot feltételezem, hogy annak mondanivalója, hogy finoman fogalmazzak, nem àll tàvol tőle.
Egy újsàgíróról, gondolom ő valami olyasmi, feltételezhető, hogy egyrészt nagyjàból tisztában van a valósàgnak ama szeletével amelyről ír, màsrészt igyekszik is azt tàrgyszerűen kezelni.
E rövid írás nem alkalmas arra, hogy az épületes mondatot részletesen càfoljam, bemutatva mindazt, ami a németekkel Hitler óta történt, de valamennyire tàjékozott publikumot feltételezve, erre nincs is szükség.
Az igazán érdekes egyébként is az, hogy mit is akart mondani, meg hogy az írás hol jelent meg.
Azon ugyanis nem csodàlkozom, ha Orbàn fogdmegje Demeter Szilàrd időnként nemcsak a nacionalista, meg az antiszemita, hanem az antigermàn csahosait is szabadjàra engedi, mindhàrom igényt elégít ki.
Azon sokkal inkàbb ha ez néha a “màsik oldalon” is meg-megtörténik, egy olyan sajtóorgànumban, amelytől màst lehetne vàrni.
Az meg végképp nehezen éthető, hogy a dolog úgy tűnik csak engem zavar, a rasszista megnyilvànulàsokra máskor oly érzékeny szószólók fülsiketítő hallgatàsba burkolódznak.
Arra az “irodalom tudomànyi” kérdésre meg, hogy vajon mit is akart mondani a szerző, nincs vàlaszom, de lehet, hogy akad olyan nyàjas olvasó, aki okosabb nàlam.
Címkép: Német fiatalok a berlini fal maradványán