Tényleg mindegy, melyik vakcina?

Posted by

Szeka

>Egyre frusztráltabbnak tűnik Orbán Viktor, amit alátámaszt legutóbbi reggeli rádiós monológja is. Ebben kvázi elismerte, hogy a vakcinaháborúban egyelőre elég rosszul állunk, de a felelősséget azonnal át is tolta az Európai Unió döntéshozóira. A kormányfő idegessége főként annak tudható be, hogy a járványügyi adatok nem tükröznek érdemi változásokat, így egyelőre nem lehet a korlátozó intézkedéseket még részlegesen sem feloldani, ugyanakkor a gazdasági bajok és a lakosság mentális problémái egyre élesebb kontúrokkal rajzolódnak ki.

Ismét egy meglehetősen suta népi bölcsességgel próbálta igazolni Orbán Viktor a saját igazát. A különböző országokban fejlesztett vakcinákkal kapcsolatos vitát igyekezett ugyanis lezárni azzal, hogy péntek reggel azt üzente a közszolgálatinak mondott, de inkább udvarinak tekinthető rádió mikrofonján keresztül a hallgatóságának: „Mindegy, hogy a macska fekete vagy fehér, csak fogja meg az egeret.” Orbán leegyszerűsítő kommunikációjának azonban ebben az esetben rengeteg veszélye van, hiszen lényegében azt üzente a magyaroknak, hogy teljesen mindegy, milyen országban, milyen eljárással, milyen tudományos elvek szerint gyártottak egy oltóanyagot, az csak egy vakcina, amivel minél előbb be kell oldani a lakosság döntő hányadát.
Ezzel azt állította, hogy a komoly teszteredményekkel még nem rendelkező oltóanyagok bármelyikét hajlandó beadatni a magyaroknak, csak legyünk már túl ezen az egész mizérián. Orbán tanácsadói (főként, akik értenek valamit az egészségügyhöz) most biztosan fogják a fejüket, mert tudják, ez egy rendkívül felelőtlen kijelentés volt. A kormányfő ugyanis mennyiségi kérdést csinált abból, ami elsősorban minőségi kérdés. Ha ugyanis a piacon gyorsan hozzáférhető vakcinákat részesíti előnyben, akkor a lakosság nagy része orosz vagy kínai oltóanyagot kap, ami nem azért veszélyes, mert nem a nyugati sztenderdeket követő védőoltást adják be, hanem, mert egy nagy kísérleti labornak tekintik majd az országot.

Az Európai Unió nem azért ragaszkodik közös oltási stratégiához, mert Orbán Viktort akarja bosszantani, hanem, mert így egységesen tud reagálni az oltóanyagok hatásaira.

Eddig ugyanis főként a Pfizer és BioNTech közös vakcinájával oltották az embereket, de a kormányfő azt sugallta rádiós monológjában, hogy ha a kínaiak vagy az oroszok gyorsabban tudnak szállítani, mint az amerikaiak, akkor ezekkel folytatódik az „oltakozás”. Ez a felfogás káros lenne akár az élelmiszerek vagy építőanyagok beszerzésénél is, de egy olyan esetben, amikor saját testünket kínáljuk fel minőségi ellenőrzésre, kifejezetten felelőtlen hozzáállás. Magyarul, nagyon nem mindegy, hogy fekete vagy fehér macskát küldünk az egérre, mert elképzelhető, hogy az egyik megfogja az egeret, a másik nem.
A kormányfő nem először mond hajmeresztő dolgokat a járvánnyal kapcsolatban, ám az igazán veszélyes az, hogy olyan népi bölcsességek köntösébe csomagolja ezeket, melyek segítségével sok embert meg tud győzni arról, hogy egy vakcina teljesen mindegy, hogy honnan jön, a hatása ugyanaz. Épp azt kell észben tartanunk, hogy egy ilyen tömegeket érintő egészségügyi beavatkozásnál a tudatosság a szakmaiság és a megfontoltság hármas elvét kell mindenek fölé helyezni.
Gondoljuk csak el, milyen nehéz feladat elé állíthatja a magyar egészségügyet egy olyan helyzet, amikor mondjuk a lakosság egyharmada kínai, másik egyharmada orosz, a harmadik pedig amerikai oltást kap. Ezek az oltóanyagok az idő rövidsége miatt nem estek át komoly tesztelési folyamaton, így az esetleges rövid- és hosszútávú hatások csak később jelentkeznek. Az Európai Unió nem azért ragaszkodik közös oltási stratégiához, mert Orbán Viktort akarja bosszantani, hanem, mert így egységesen tud reagálni az oltóanyagok hatásaira.
Az Orbán által favorizált „vegyes felvágott” ugyanakkor még demokratikusnak, sőt liberálisnak is tűnhet, ha a magyar polgárok döntenék el, melyik oltóanyagot adatnák be maguknak legszívesebben. Az azonban elég valószerűtlennek tűnik a mostani versenyfutást látva, hogy a magyar hatóságok a polgárok kívánságának megfelelő vakcinával oltják be a pácienseket. Ha megmaradna a választás lehetősége, akkor ugyan rendkívül vegyes oltási kép alakulna ki, de legalább mindenki a saját felelősségére választana a kínai, orosz, amerikai, esetleg brit oltóanyagok közül.
Ez sem lenne persze túl szerencsés, mert egyrészt jelenleg sokkal inkább ideológiai, mint szakmai szempontok szerint választanak a magyarok a vakcinák közül, másrészt jóval drágább és bonyolultabb lenne így a vakcinák beszerzése. Az egyértelmű, hogy az Orbán-kormány főként ideológiai szempontokat figyelembe véve az orosz és kínai oltóanyagot favorizálja, de mivel a kormányfő nagyon szeretné felpörgetni az „oltakozási folyamatot”, elfogadná a Pfizer és BioNTech közös vakcináját is, ha az amerikai cég milliós tételben szállítana belőle néhány napon belül.
Orbán tehát gyors megoldást akar, ám épp az ilyen fejetlen kapkodás közben tévednek a legnagyobbat a döntéshozók. Ő szeretné feloldani a korlátozásokat, minél előbb beindítani a gazdaságot, élettel megtölteni az iskolákat és az éttermeket, mert minden nap veszteség jelentősen rontja pártja esélyeit a 2022-es parlamenti választáson. Kérdés, hogy milyen áron gyorsítaná fel a folyamatokat, és nem árt-e inkább a sietséggel, minthogy használna ezzel. Mert, ahogy egy klasszikus dakota mondás tartja: „Könnyebb megtalálni a fehér macskát a sötét sátorban, mint a kormos cicát.”

szegedikattintos