Putyin palotája 

Posted by

Jamrik Levente
>Alekszej Navalnij csapata kedden közzétett egy kétórás videót, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök építtette fényűző, Fekete-tengeri palotakomplexumát mutatja be.

Az ellenzéki aktivista szerint az orosz elnök magánbirtoka 39-szer nagyobb, mint Monaco. A központi épületegyüttes körül 68 hektár szolgálja ki az orosz elnök pihenését. Van itt amfiteátrum, több vendégház és kollégium, borászat, szőlőültetvények, helikopterleszálló, osztrigafarmok, sőt még egy 2500 négyzetméteres üvegház is, ahol 40 kertész dolgozik éjjel-nappal. Szintén egy 2500 négyzetméter alapterületű, elég tágas és szellős teaház várja Putyint, ha egy kis forró löttyöt kortyolgatna. Ezt a létesítményt csak egy 80 méter hosszú völgyhídon keresztül lehet megközelíteni. Navalnij szerint, „egy ilyen óriási híd megnyitása bármelyik orosz régióban óriási szenzáció lenne, de itt egyszerűen szükség van rá, hogy eljusson az elnök a szamovárjához.” A luxus netovábbja, hogy az orosz titkosszolgálat katonai vezetőjének a felesége, Tatyjana Kuznyecova megvett egy görögországi, közel 600 éves ortodox templomot is, amelyet darabjaira fűrészelve először Krinicében raktak újra össze, majd több speciális kialakítású teherautón elszállítva, ide, a Putyin-birtokra, azaz a kastélykertben építették fel újra, immár végérvényesen.

 putyin5.jpgPutyin királysága (Fotó: Palace.navalny.com)

putyin12.jpgAz ellenőrzőpontok elhelyezkedése. (Fotó: Palace.navalny.com)

 

A telekkel körkörösen szomszédos, 7000 hektáros birtok az orosz titkosszolgálat birtokában van, akik 2068-ig bérlik a területet, hivatalosan tudományos, kutatási, kulturális, oktatási, illetve vadászati és halászati céllal. Lényegében ez a pufferzóna védi az Idokopas-fok tetején pöffeszkedő titkos palotát. A védőzónaként használatos erdőben nemcsak több, fegyveresen őrzött határállomást, ügyesen álcázott kamera-hálózatot alakítottak ki, hanem több, jól rejtett mesterlövész-állást is. Aki a víz felől közelítené meg a területet, akkor annak két kilométeres távolságban azonnal el kell kerülnie a szirtet, különben az FSZB egységei felszólítás nélkül tüzet nyitnak rá. A 7068 hektárnyi birtok szigorú berepülési zónának számít. Az objektum levegőből történő megközelítésére ugyanolyan tiltások vonatkoznak, mint az atomerőművek vagy a katonai létesítmények esetében. Navalnij blogbejegyzése szerint nekik is csak a negyedik alkalommal sikerült egy később lelőtt drónnal a terület fölé repülniük és felhasználható felvételeket készíteniük. 

világ legdrágább palotájának” minősített, 2011-ben átadott, majd 2016-ban kibővített márvánnyal borított központi épület, azaz maga a Putyin-palota 17691 négyzetméter alapterületű. A politikus csapata megszerezte egy belsőépítésztől az épület alaprajzait és az akkor még kialakításra váró szobáinak, termeinek a látványterveit is. A külön erre a célra létrehozott honlap ismertetése szerint az épület földszintjén alakították ki a rekreációs fürdőket, a spa-részleget, a masszást, a török szaunát, az elnök fodrászatát és szoláriumát, a magánorvos rendelőjét és szállását, a konyhát, az élelmiszerraktárakat, a pincérek, az inasok, szakácsok és konyhai dolgozók szállásterületét, a borospincét, az előkóstolók szobáját, a mozitermet, a koktéltermet és egy kültéri „aquadiscónak használatos medencét is.”

 

Az első emeletet „ünnepi és fényűzőnek” rendezték be. Itt alakították ki torna- és edzőtermet, az olvasótermet, a zeneszobát, a kaszinót, a biliárdtermet, a vízipipa- és az italbárt, a mulatót, az uzsonnázószobát, és egy „kötetlen csevegésre alkalmas tárgyalót, ahol egy rúdtánc-színpad is kialakításra került.” A második emeleten Putyin 260 négyzetméteres hálószobáján kívül további 12 hálószobát és a hozzájuk tartozó nappalit, előszobát, fürdőszobát, teraszokat és télikerteket alakítottak ki. A bútorok, kanapék, asztalok és szekrények a világhírű olasz Citterio Atena, Fratelli, Provasi és a Pozzoli cégek egyedi készítésű, bőrbevonatú gyártmányaiból állnak, amelyeknek a katalógusára meghaladja a 4 és fél millió angol Fontot. A Korrupcióellenes Alapítvány nyomozása szerint csaknem minden szobában található 17 millió Forintot érő kávézóasztal,  a mellékhelyiségekben pedig 250 ezer forintos olasz WC-kefe, és 370 ezer Forintot érő toilet papírtartó. Bár a palota anyagi értelemben valóban fényűzőbb és nagyvonalúbb, mint Sztálin egykori dácsáinak, vagy Észak-Korea vezetőinek kastélyainak átlagnívója, ám ez az épület is a totális ízléstelenségről és a pronyó intellektusról tanúskodik. Innen Budapestről csak reménykedhetünk, hogy ez a harsány stílustalanság és eklektikus zanza a „hamarosan likvidálandó” építész bűnének számít és nem Oroszország első számú urának az ízlésére vall.

 

Navalnij szerint a komplexum “minden túlzás nélkül Oroszország legtitkosabb és legjobban őrzött létesítményeEz nem egy vidéki ház, nem egy dácsa, nem egy rezidencia, ez egy egész város, vagy inkább királyság. Áthatolhatatlan kerítésekkel, saját kikötővel, saját őrséggel, templommal, saját belépőrendszerrel rendelkezik, ráadásul olyan repüléstilalmi zónával vették körbe a területet, mint az atomerőműveknél, vagy katonai vonatkozású nukleáris létesítményeknél szokás. Olyan, mint egy különálló állam Oroszországban. És ebben az államban egyetlen és pótolhatatlan cár van: Putyin.”
Navalnij videója, blogbejegyzései és a Putyin-palotával foglalkozó honlapja az ingatlan technikai adatainak ismertetése után hosszasan értekezik a komplexum megvalósítására vonatkozó, általuk megszerzett, kikutatott és bebizonyítottnak gondolt anyagok korrupciós hátteréről, amelyek ismertetésétől én most eltekintenék a speciális orosz belpolitikai viszonyok miatt. A politikus a leleplezőnek szánt filmjét azzal a felhívással zárja, hogy az oroszok foglaljanak állást a kormánnyal szemben, utalva egy 2017-es videóra, amelyben Navalnij Dmitrij Medvegyev akkori miniszterelnököt azzal vádolta meg, hogy egy luxusbirodalom élén áll. Ez a nyomozás Putyin ellenfeleinek nagyszabású tiltakozásához vezetett. A Deutsche Welle moszkvai tudósítója, Emily Sherwin szerint a legújabb vizsgálat növelheti a tüntetők számát a most szombatra meghirdetett tüntetésre, de a létszámot biztosan befolyásolni fogja az új korlátozások, a folyamatos járvány és a szokatlanul hideg időjárás is. A videót egy nap alatt közel 37 millióan nézték meg a YouTube-on. A jelentés szerint a filmet akkor készítették, amikor még Navalnij még Németországban volt, ahol egy novicsok nevű idegmérgezéssel lábadozott, és visszatért Oroszországba, ahol 30 nap börtönre ítélték.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a vádak régiek, és alaptalanok. A Gelendzsik üdülőváros közelében álló ingatlan sohasem volt Putyiné. A Kreml szerint a komplexum Alekszandr Ponomarenko üzletember és milliárdos tulajdonában van, akit az elnök régi dzsúdós barátjaként és a moszkvai Seremetyevó repülőtér tulajdonosaként ismernek leginkább az oroszok. Érdemes feleleveníteni, hogy a “Time” című lap amerikai hírszerzési információkra hivatkozva még 2017-ben azt írta, hogy Putyinnak több, mint 20 kastélya van Oroszországban, amelyből az egyik a Balti-tenger partján álló Sellgren villa. Ezt a faházat még 1913-ban adták át Uno Werner Ullberg finn építész tervei szerint.

Címkép: Putyin palotakomplemunának központi épülete. (Fotó:Palace.navalny.com)

donkanyar blog