ELTE kontra Foxi-Maxi

Posted by
Gábor György
>Nem tudom, mi volt más egyetemeken, de azt tudom, hogy a Kádár-éra kellős közepén az ELTE BTK-n rengeteg fantasztikus oktató volt. Néhány név azok közül, akiket hallgathattam: Hahn István, Komoróczy Géza, Kákosy László, Harmatta János, Munkácsy Gyula, Steiger Kornél, Marosi Ernő, Balassa Péter, Poszler György, Kelemen János, Fodor Géza, Király Jenő, Adamik Tamás, Horváth Judit, H. Balázs Éva, nem is sorolom tovább. Azon gondolkodom, mi lett volna, ha egyik napról a másikra minket, hallgatókat átvezényelnek a pártállami agymosodába, a Marxizmus-Leninizmus Esti Egyetemre (közismert nevén a Foxi-Maxira), avagy az MSZMP Politikai Főiskolájára, teljesen új oktatók és körülmények közé.
Mindez azért jut most az eszembe, mert hallom, hogy az SZFE prózai színész osztályának új gyakorlóhelye a Nemzeti Színház lesz (hogy Vidnyánszkynak még a fenséges seggét se kelljen kitennie amonnan), s az osztályt a két ugyancsak nemzetis, Szarvas József és Rátóti Zoltán vezeti, hogy e két nagyszerűségnek se sérüljön a komfortérzete.
Tudom, sok idő eltelt, mégis megkockáztatom: ha akkor minket átirányítanak a Foxi-Maxira, én otthagytam volna a francba az egészet.
Címkép:Régi bölcsész kar bejárat