Budapest, te csodás

Posted by

Tömpe István
>Két ántivilággal ezelőtt, még a kommunizmus véres csizmája alatt jártam egyetemre. Javában dúlt az elnyomott vidékiek szabadságharca a nagyképű, pöffeszkedő budapestiekkel szemben, ahogy erről több jeles életrajzban is olvasni lehet. Sokan persze itt telepedtek le, némelyik miniszterelnök, gazdag ember, diplomata, kutató, válallatvezető vagy éppen politikus lett, többen a NER alkalmazottai.
Az ellenzékivé vált Budapest fájó tüske a kormány körme alatt, a nem túl szofisztikált kormánypropaganda szerint botránykő, hiszen hogyan lehet, hogy ennyi pénzen ülnek (naná, maguknak lopnak) és nem képesek dönteni, pedig már a Lánchíd is megroggyant (és ők kontárokkal akarták megjavíttatni). A kormány a maga beláthatatlanul nagy szívjóságából buszokat vesz az ő fekete báránykájának, akinek panaszos szája csak nem halkul. Hogy neki a költségekre nincs pénze.
Ahelyett, hogy panaszkodna a főváros, használja fel végre a pénzét, mondta a Jövő Polgármestere Fürjes, ne fecsegjen, döntsön. Ahogy mi, mondaná, de nem mondja.
Pedig helyes volna ezt mondani, akkor talán megtudnánk, hova is megy az önkormányzatoktól elvett pénz. Talán arra is választ kaphatnánk, hogy a kormánnyal egyenértékű hitelminősítésű város miért nem vehet fel hitelt (ha egyszer kevesebb pénzhez jut), ha a kormány hitelt -2.5 md eurót- vesz fel a maga céljaira, és ezen annak sokszorosát megkapja az Európai Úniótól, mintegy hálaként azért, mert az ügyesen fenyegető vétót a miniszterelnök úr vissza méltóztatott vonni.
Az utcai commedia del’arte előadásban itt tartunk (a régiek jobbakat írtak). Vígjátéknak elég silány, politikai küzdelemként pedig állandó tükröt mutat az országról, és fájdalmas a látvány.
Ami a vádakat illeti: gazemberség a többsége. Némileg vegyük mégis komolyan. Hatalmas pénzmennyiségen ül a főváros, először: ha így lenne, azonnal bíróság elé Tarlós Istvánnal, hiszen a pénz az ő idejében keletkezett (hacsak nem Soros dugta Karácsony zsebébe). Miért nem használta fel már korábban az ő nemzete üdvére? Határozottan, férfiasan, ahogy köll. Hagyta, hogy ez a nyikhaj, méltatlan (és mi is még: ja, puhány) betolakodó Karácsony üljön az ő pénzhalmának a tetejére? És tényleg, miért is nem újította fel a Lánchidat? Néhányan még emlékszünk rá, hogy Tarlós gyakorta és szívesen zsarolta szeretett kormányát a BKV csődjével (hasonlóság Demszkyhez, jaj), aztán kapott pénzt (hasonlóság Demszkyhez, jaj).
Az akkori és a mostani történetek között nagy különbség, hogy Karácsony nem kap pénzt. Ha pedig –figyelem, a mondat nyomokban demagógiát tartalmaz!- a mi Karácsonyunk 200 milliárdon ül, akkor a kormány meg több mint 2000 milliárdon (holott az ország csak kétharmaddal nagyobb a fővárosnál), a tetejében ez igazán friss pénz: vajon miért nem csurran egy kicsi a városnak?
Karácsony dupla tüske, mert nem csupán elvitte a szeretett-gyűlölt fővárost, még miniszterelnök-jelölt is lehet. Elő a kompromattal, a jellemhibákkal, és ha nincs, majd csinálunk. Fürjes is egyre jobban beleáll ebbe a csatába, ő tudja miért, én ugyan jobban kedveltem a technokratát. Van itt még valami. Ahogy Tarlós istván, úgy Karácsony sem sok időt fecsérelt arra, hogy felesleges részletekkel szórakoztassa a szakújságírói társadalmat, különös tekintettel a döntési mozgásszabadságra, vagyis az ilyen-olyan korlátokkasl vagy éppen szabadon elkölthető pénzre.
Okosabb lenne bemutatni, hogy a szabadnak hazudott pénzt milyen kötelezettségek terhelik, mi minek a fedezete. Lehet Fehér Könyvben, akár a Városháza falára vetíteni, csak végre a tények is terjedjenek.