10 + 1 tény Donald J. Trumpról

Posted by
Kert Attila
>(Sympathy for The Devil)
Az elmúlt hónapokban viszonylag sokat írtam itt Trumpról, mert izgalmas volt az amerikai politika. És bár igyekeztem mindig ragaszkodni a tényekhez, előfordulhat, hogy a figyelmes olvasó számára egy-két elejtett megjegyzésem alapján esetleg úgy tűnhetett, nem mindenben értek egyet vele.
Ez igaz, mert az elmúlt évtizedek egyik legkárosabb közéleti személyiségének: véleményformálójának (elsősorban) és döntéshozójának tartom. Most azonban, hogy (egy időre?) lelépett a színről, talán eljött az ideje, hogy feltűnjön személyiségének egy másik, rokonszenvesebb oldala is.
Olyan tények következnek, amik bennem egyértelmű elismerést váltottak ki.
1. Érdemi és talán tartós előrelépést ért el a Közel-Keleten (jobbára veje, Jared Kushner közreműködésével).
2. Churchill szobrát tette az Ovális Irodába.
3. Rolling Stonest használt a nagygyűlésein a kampányában (amig a zenekar le nem tiltotta, a szám címével üzenve: You Can’t Always Get What You Want).
4. Nem akadályozta meg a Szabad Európa újraindítását Magyarországon.
5. Nem adott kegyelmet Snowdennek és Assange-nak.
6. És nem kegyelmezett meg saját magának sem.
Vannak jó, kimondottan szellemes mondásai. Én kettőt ismerek:
7. Egyszer megkérdezte tőle valaki (egy barátja felesége amúgy, akit épp, khm, meg akart… hódítani, de ez most mellékszál), hogy mi az a white trash (kb. fehér söpredék) : „Olyanok, mint én, csak szegények.”
8. A „liberális” médiáról: „eltúlozzák a túlzásaimat”.
9. Szerethetővé tette az ifjabb Gerorge Busht, sokak számára neki köszönhetően derült ki, hogy W. valódi államférfi.
10. Covfefe
+1 Másfél napja nem ő az USA elnöke
(discaimer: az előző, Bidenről írott gyűjtésem alatti kommentek között a legádázabb vita a halakról és halételekről alakult ki, anélkül, hogy a rövidke szövegben a „hal” szó bárhogyan, akár utalás formájában is előfordult volna. Érdeklődéssel várom…😮)