Nyáry Krisztián: Sajtóközlemény

Posted by
>Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytattak a Grimm testvérek mesekönyvük értékesítésekor
1812. január 19.
Fogyasztóvédelmi eljárás keretében állapította meg a hatóság, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat a Gyermek- és családi mesék (Kinder- und Hausmärchen) című könyv értékesítésekor az azt kiadó Jacob és Wilhelm Grimm.
A közérdekű bejelentésre indult vizsgálatban a Porosz Királyi Kormányhivatal megállapította, hogy a könyv értékesítése mesekönyvként történik, amire a megnevezés és a borítón lévő grafikus ábrázolás is utal, de az nincs feltüntetve, hogy a mesék a hagyományos családi és társadalmi normáktól eltérő viselkedésmintákat – pl. kannibalizmus, élve elégetés, nevelőszülő által elkövetett kiskorúak elleni erőszak, élő ember állat által való elnyelése, kiskorú sérelmére elkövetett csonkítás – jelenítenek meg. Így a fogyasztók tudtukon kívül a mesék szokott tartalmán túlmutató tartalommal találkozhatnak, és a könyv megvásárlásáról félrevezető információk alapján dönthetnek.
Minthogy a fogyasztók nem kapnak előzetes tájékoztatást a könyv tartalmáról és témaköréről, ezért sérülnek a megfelelő tájékoztatáshoz való jogaik és érdekeik, ami által Jacob és Wilhelm Grimm tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósítanak meg. A hatóság ezért kötelezte a testvérpárt, hogy nyújtsanak mindig teljes körű tájékoztatást a tevékenységi körüket érintő áruk esetleges értékesítésével kapcsolatban, a borítón tüntessék fel, hogy történeteik 18 éven aluliaknak nem ajánlottak. A kötelezést a Gyermek- és családi mesék című könyv esetében is alkalmazni kell.