Náculni szabad

Posted by

Ennek fényében meglepő, hogy a járványügyi helyzetben a rendőrség lényegében A MI IDŐNK szerkesztőségének kérdései nyomán kezdett foglalkozni a problémával, és két hétig dolgoztak azon, hogy néhány mondatot megszüljenek válaszul.

A válaszuk rövidsége miatt be tudjuk azt teljes terjedelmében mutatni.

“A Budapesti Rendőr-főkapitányságra nem érkezett bejelentés, így tudomásul vétel sem történt.

Az ön által hivatkozott linken található túrákat a Teljesítménytúrázók Társasága közhasznú egyesület által üzemeltetett honlapon, minden évben rendszeresen megjelenített éves teljesítménytúra naptár tartalmazza. A meghirdetett teljesítménytúrákat a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 4.§ (2) bekezdése alapján egyéni szabadidős sporttevékenységnek szükséges tekinteni.

A védelmi intézkedések alkalmazhatóságának meghosszabbításáról szóló 3/2021. (I.8.) Korm. rendelet a korábban hivatkozott 484/2020. (XI.10.) Korm. rendelet rendelkezéseinek alkalmazhatóságát 2021. február 01. napjáig hosszabbította meg.

Ezért a jelenleg hatályos jogszabályi környezetben a teljesítménytúrák hivatkozott honlapon tervezett időintervallumban való esetleges megtartása nem sértené a kijárási tilalomra vonatkozó szigorított időbeli szabályokat, tekintettel arra, hogy azokat 2021. február 13-14. napján tervezik megtartani.

Tisztelettel,
BRFK Kommunikációs Osztály”

A lényeg tehát az, hogy a rendőrség nem készül semmivel a szokásos náci vonulás ellen. Mivel az SS-fanatikusok még be sem jelentették a “szokásos” koszorúzásukat, vélhetően ezt is “egyéni szabadidős sporttevékenység” formájában fogják megtenni.

Nem zavarja a hatóságot az az ellentmondás sem, hogy az általuk hivatkozott Korm. rendelet kimondja:

“Este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.”

A tervezett “túra” délután indul, és másnap reggel ér véget, vagyis este 8 után is masírozni fognak, pedig a kijárási korlátozást csak versenyszerű sport estén lehet megszegni, és azt tudjuk, hogy a náci masírozást csak “egyéni szabadidős sporttevékenységnek” ismerték el.

Magyarul a rendőrség szerint a náciknak még a legnyilvánvalóbb szabályokat sem kell betartaniuk.
Mit tehetnek az antifasiszták? Elsősorban a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt kell bemutatni azt, hogy milyen pitiáner módon kacsint össze a rendőri vezetés a szervezkedő nácikkal. A meglévő eszközeinkkel fel lehet lépni a közösségi médiában is a szélsőjobb hazai és külföldi szervezeteinek budapesti seregszemléje ellen. Magyar antifasiszták például elérték, hogy a Facebook törölje a náci vonulás eseményét a közösségi oldalról.

Természetesen lehetőség adódik az “egyéni szabadidős (sport) tevékenység” formájában sétát tenni a budai vár érintett területén. Csak arra kell figyelni, hogy a szükséges védőtávolságot tartani kell, és használni kell a maszkokat. Megjegyezzük, hogy a rendőrség jobban tenné, ha megváltoztatná az álláspontját, hogy el lehessen kerülni az “egyéni szabadidős sporttevékenység” durvább formáit. Nem lehet érdeke a magyar társadalomnak, hogy a neonácik szabadon masírozzanak Budapest utcáin.