Egy miniszterelnök felelőssége

Posted by

Juszt László

>“A védekezésért a kormány és személyesen a miniszterelnök felel. Ez a dolgom. Ezért kapom a fizetésemet…” Magyar Rádió 2020. szeptember 18.
Orbán, Parlament 2020. december 14.: “Hiába próbálja támadni a kormányt, ebben az ügyben semmilyen felelősség nem terheli” – jelentette ki a kormányfő ezzel egyértelműen eltolva a halálozási számokkal kapcsolatos felelősségét.
“Nekünk egy dolgunk van: legyen elegendő lélegeztetőgép, legyen elegendő orvos és ápolónő, legyenek a betegeket befogadni képes kórházak és minél hamarabb legyen vakcina. Ez a kormány felelőssége, és ennek eleget is teszünk.”
2020 szeptember 17.: “Mindenki megnyugodhat, mert ha elkapja a betegséget, meg fogják gyógyítani.”
Mostmár egészen biztos vagyok benne, hogy nem ugyanazt a filmet nézzük, mint az Orbán-klán. Az egyik oldalon a diadaljelentések, mint a sztálini időkben, a másik oldalon pedig a letagadott tények, a halottak, a betegek, s az elherdált milliárdok.
Több, mint tízezer honfitársunk halt meg, s közben számolatlanul és értelmetlenül költekezik a klán. Soha nem fogjuk megtudni, hogy egy értelmes és ésszerű védekezés esetén hányan élték volna túl a betegséget?Ha nem egy szétrohasztott, a végletekig kizsákmányolt egészségügyünk lenne, hanem csak egy simán, egyszerűen, de értelmesen működő?
Akár tetszik, akár nem ezeknek az embereknek a halála a kormány, és személy szerint a miniszterelnök – “aki ezért kapja a fizetését” – lelkén szárad. Hogy tud ezzel a tudattal aludni?