10 + 1 tény Joe R. Bidenről

Posted by

Kert Attila
>1. Ő kapta a történelemben a legtöbb szavazatot elnökjelöltkén: 81 millióan szavaztak rá, 7 millióval többen, mint Donald Trumpra. (Második helyezett: Donald Trump, 74 millió szavazat)
2. Ő a valaha volt legidősebben hivatalba lepő elnök: novemberben töltötte be a 78. életévét
3. De ő volt az egyik legfialabban megválasztott szenátor is: 1973-ban, 31 éves korában lett otthona, Delaware állam szenátora, és ezt a helyét 36 éven át, alelnökké választásig meg is őrizte.
4. Templomba járó hívő, az USA második katolikus elnöke. (Az első Kennedy volt, és most kihagyom a megjegyzést, hogy Európa Legnagyobb Kereszténye vele szemben kit támogatott.)
5. Gyerekkorában dadogott, hosszan küszködött ennek leküzdésével.
6. Sok családi tragédiát élt meg: egészen fiatalon egy balesetben elvesztette első feleségét és alig egyéves kislányát; egyik fia pedig felnőttként, daganatos betegségben halt meg. Ő maga is közel járt a halálhoz, két életmentő műtétet hajtottak végre rajta, agyi verőértágulat miatt.
7. Amtrack Joe-nak is nevezték (ami magyarul kb. MÁV Józsit jelent), mert 36 éven át naponta vonattal járt otthonából Washingtonba a Kongresszusba és vissza, mert felsége és kislánya halála után minél többet akart két fiával lenni. Egy idő után ezért Joe Biden Stationnak nevezték el a vasútállomást, ahol több ezerszer szállt fel és le.
8. Magyarországon, a Balaton-parton volt nászúton második feleségével. Tőle, Jill Bidentől származik az egyik legszebb idézet a hivatásról, munka iránti elkötelezettségről: „Teaching is not what I do, is what I am”. (A tanítás nem, amit csinálok, hanem aki vagyok.)
9. Kétszer már indult elnökjelöltnek, de elég hamar kiesett az előválasztásokon.
10. Az R. betű azt jelenti a nevében, hogy középső neve Robinette. Sőt, már az apjáé is az volt, ezért ő ifj. Joseph Robinette.

+1 Tegnap déltől ő az USA 46. elnöke.