Biden elnök kiegyensúlyozza-e a magyar nyilvánosságot?

Posted by

Zöldi László
>Ma iktatják hivatalába az új amerikai elnököt. Ebből az alkalomból jelentetett meg tegnap a Népszavában egy figyelemre méltó cikket Hegyi Gyula. Mielőtt a szerző politikára adta volna a fejét, kulturális újságíróként dolgozott. Sok filmfesztiválon vettünk részt együtt, és ha műveltségét meg angol nyelvtudását ugyanolyan ambícióval gyakorolta Brüsszelben is, akkor politikusként nagy hasznára vált a pártjának. Nemrégiben megválasztották az MSZP alelnökévé, ebbéli minőségében is taglalta Biden és a baloldal kapcsolatát.

Óv bennünket attól, hogy túl sokat várjunk tőle. Szerinte „Az új amerikai adminisztráció azzal nyújthatja a legnagyobb segítséget, ha jelentős anyagi és technikai támogatást ad a független média megerősítéséhez.” Nos, az amerikai külügyminisztérium még Trump országlása előtt 700 ezer dollárt ajánlott fel a független magyar média támogatására. A 210 millió forint sosem érkezett meg. A független magyar médiára támogatást kértünk egy amerikai magánalapítványtól is, amely elküldte területileg illetékes megbízottját, a nyugat-balkáni igazgatót. A harmadik mozzanat egy tévképzet cáfolata.

A közhiedelemmel ellentétben az Orbán-kormánynak nem kellett megzsarolnia a külföldi médiabefektetőket, akik között leginkább németek voltak, de akadt amerikai is. Örültek, hogy végre megszabadulhatnak balkáni beruházásaiktól. Bulgáriában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban és Magyarországon sokallották az alkotmányos költségnek nevezett korrupciót. Ők bizony kivonultak, és még pénzt is kaptak érte. Ha Bidenék fölmérik a helyzetet, megkérdik majd tőlünk, miért támogassák anyagilag és technikailag a független médiát, ha a magyar ellenzéki pártok is elmulasztották a támogatást.

Tavaly október 13-a óta az ellenzéki polgármesterek 3 millió emberről próbálnak gondoskodni. Eközben annak árán teremtették meg a hangsúlyozottan saját sajtójukat, hogy elzárkóztak a tőlük és a Fidesztől is függetlentől. Nem azért, mert a központi kormányzat elvonta az önkormányzati bevételek jelentős részét, elvégre már október 14-től szűkmarkúnak bizonyultak, és akkor még Orbánék nem véreztették ki őket. Megtisztelne hajdani kollégám, Hegyi Gyuszi, ha beszámolna arról is, vajon a Fidesz-KDNP ellen közösen fellépő hat ellenzéki párt milyen nyilvánosságot képzel el.

Hat pontban foglalták össze a programjukat, hogy mindegyik témakörnek legyen párt-felelőse. A nyilvánosság azonban hiányzik a nyilvánosan meghirdetett elképzeléseikből. Vajon miért?

 

Tíz mondat a független médiáról

Az Orbán-kormánynak vannak olyan törekvései, hogy fel akarják számolni a független médiát. (Simicska Lajos üzletember, Átlátszó.hu, 2015. február 6.)

Mutatóba maradhat-e néhány független újság, televízió és rádió, amely elláthatja házőrző feladatát, ha a tűzhöz közel állók kilopják a szemünket? (Hollósi Zsolt szegedi újságíró, Délmagyarország, 2017. augusztus 7.)

A magyarországi nyilvánosságban már alig van független szereplő. (Urbán Ágnes médiakutató, Mértékblog.hu, 2018. július 12.)

A médiatulajdonosok nem pártatlanságot és függetlenséget várnak el, hanem a saját nézeteik hatékony és erőteljes képviseletét. (Halmágyi Miklós szombathelyi újságíró, Nyugat.hu, 2019. április 1.)

Vidéken szinte már elérhetetlen a független sajtó. (György Zsombor újságíró, Magyar Hang, 2019. július 5.)

Ott maradt a Fidesz, ahol nincs független hírforrás. (Csordás Gábor irodalomtörténész, Facebook.com, 2019. október 15.)

Ellenzéki lapok ellenzéki politikusok ellen indítanak lejárató akciókat. (Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, Index.hu, 2019. december 9.)

/”Elfogadja, hogy ez a lapszám nem kiegyensúlyozott?”/ El. (Pikó András józsefvárosi polgármester, Facebook.com, 2019. december 17.)

Egyelőre megmaradt az a rendszer, hogy a helyi televízió, rádió, online média a polgármester hangerősítője. (Majtényi László alkotmányjogász, az Országos Rádió és Televízió Testület volt elnöke az ellenzék irányította városok nyilvánosságáról, 168 Óra, 2020. november 6.)

Ma már van felület, ahol a polgármesterek elmondhatják a véleményüket. (Gémesi György gödöllői polgármester, ATV, 2020. december 21.)

Médianapló. 2021.1.20