A történelem az élet tanítómestere

Posted by
Gábor György
>Nagy dolog a történelem, s felettébb hasznos annak ismerete.
A sok kínálkozó példából én most az emlékezetes kubai rakétaválságot idézem föl, annak tán a legcsiklandozóbb és legjellemzőbb részletét.
A Népszabadság 1962. október 27-i (szombati) száma beszámolt arról, hogy Zorin szovjet nagykövet az ENSZ-ben határozottan cáfolta a Kubába telepített szovjet rakétákat, s a lap az alábbiakat írja: „Zorin emlékeztetett kormányának nyilatkozatára, melynek értelmében a Szovjetuniónak nincs szüksége arra, hogy nagyerejű rakétáit és rakétahordozóit más országokban, például Kubában helyezze el…”
Ezt követően az amerikaiak bemutatták azokat a titkos felvételeket, amelyeket az amerikai hírszerző szolgálat kémrepülőkről készített a Kubába telepített szovjet atomrakétákról. Erre a szovjet küldöttség azzal válaszolt, hogy igen, mégis lehetnek Kubában szovjet rakéták, de azok nem támadó, hanem védekező funkciót látnak el.
Másnap, az október 28-i (vasárnapi) Népszabadság közli Hruscsov Kennedyhez írt levelét, amelyben az alábbiak olvashatók: „mi hajlandók vagyunk kivonni Kubából azokat a fegyvereket, amelyeket ön támadó fegyvereknek tart. Készek vagyunk ezt megtenni s erről bejelentést tenni az ENSZ- ben. Az önök képviselői pedig azt jelentsék be, hogy az Egyesült Államok a maga részéről, tekintetbe véve a szovjet állam aggodalmát, kivonja a maga hasonló eszközeit Törökországból.”
Vagyis: 1. Nincsenek támadó rakéták. 2. Mégis vannak, de azok nem támadó, hanem védekező funkciót látnak el. 3. Szóval van mindenféle rakéta, ilyenek meg olyanok, s kivonjuk azokat, ha ti is kivonjátok Törökországból a hasonló „eszközeiteket”
Na, már most. Január 15-én (pénteken) Orbán bejelentette, hogy a kínai vakcinát a 60 év feletti és krónikus betegségben szenvedő magyar népességnek szánja a kormány. Másnap, 16-án (szombaton) érkezett a hír, hogy a kínai gyártó nyilatkozata szerint, a feltételes piaci engedély alapján és amiatt, mert a klinikai tesztek a 18-59 éves korosztályra vonatkozóan készültek el, kizárólag a 18-59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák a vakcinát. hétfőn Szijjártó már arról számolt be, hogy „Kínában azt a STRATÉGIÁT (kiemelés tőlem) követték, hogy a 18-59 éves korcsoportnak adták be előbb a vakcinát, de azt a 60 év felettiek esetében is engedélyezték.”
Itt tartunk ma. Most már csak azt kellene eldöntenie a magyar kormánynak, hogy a kínai vakcinák támadó vagy a védekező funkciót látnak-e el.