Trump végül csak elmegy

Posted by
Raskó György
>A mai napon kiköltözik a Fehér Házból Donald Trump és felesége s holnaptól új lakója lesz Joe Biden személyében. Trump az Egyesült Államok egyik legrosszabb elnökeként vonul majd be a történelembe, úgy, hogy közben az egyik legnagyobb hatású véleményvezér marad, aki valószínűleg nem nyugszik bele a csúfos vereségbe s négy év múlva megpróbál visszatérni a Fehér Házba. Nagyon remélem, hogy ez nem sikerül neki, mert amit csinált az globális méretű rettenet a demokráciára, a normális életvitelre, a rendezett társadalmi együttélésre.
Trump nincs egyedül, harcostársai vannak szinte minden földrészen, mint például Bolsonaro Brazíliában, Salvini Olaszországban, vagy Orbán Magyarországon. Mindegyikük erős pozícióban van, főleg ami a véleményformáló képességet illeti. Egyszóval nincs veszve a trumpizmus a világban, sőt a jövőben még tovább erősödhetnek e szélsőséges táborok, különösen akkor, ha Biden nem alkot valami nagyot a szekértábor-bontásban és a gazdaságban.
Magam sem tudom, hogy Biden rendelkezik-e ilyen államférfiúi képességekkel, maximum reménykedem, hogy igen. Emberként egyértelműen jobbnak tűnik, mint Trump, csak az arcára kell nézni, ami ugye a lélek tükre. Tetszik nekem, hogy Joe Biden és Mitchell a konzervatívok első embere holnap reggel együtt megy katolikus misére a washingtoni székesegyházba kifejezetten a társadalmi megbékélés jegyében, ahogy mondja.
Érdekesség, hogy Biden J.F.Kennedy után mindössze a második katolikus elnöke lesz az Egyesült Államoknak, aki egyben komoly tekintély is az amerikai katolikus Egyházon belül. Feltételezem róla, hogy hívő keresztény, akinek van megfelelő erkölcsi értékrendje s ennek szellemében fogja Amerikát vezetni a következő években. Ha így lesz s hallgat jó tanácsadóira, akkor talán sikerül hosszú időre visszaszorítani a trumpizmusnak nevezett, borzasztó társadalmi idiotizmust, nem csak az USA-ban, hanem a világ más kevésbé szerencsés országaiban is. Hajrá Biden, mutasd meg mit tudsz! Felelősséged nagyobb, mint bármely korábbi elnöké.