Zsák meg a foltja

Posted by
Székely Ferenc
>Nem esik jól kimondani, de Melania egy tapló. A First Lady nem fogja bemutatni a lakhelyet utódának, amire persze nem kötelezi semmi, “csupán” a tradíció, az illem és az esemény súlya.
1952 óta bevett szokás, hogy a kiköltöző First Lady vagy a családból legalább valaki megmutatja a helyet, ahol a következő elnöki család élni, lakni, dolgozni fog. Szimpla jó modor, és praktikum is van ebben.
1976-ban Ford elnök felesége nem tartott bemutatót, de a férje igen. 1981-ben Rosalynn Carter körbe vezette a Reagan házaspárt, de egy ponton megszakította a látogatást, mert baromi hideg volt. Azért, mert akkoriban, az energiaválság közepette, a Fehér Ház nagyon takarékoskodott a fűtéssel, és senkin nem volt télikabát.
Apróbb nyavalygások meg sértettségek mindig voltak, de például a Bush-Obama átmenet nagyon barátságos volt a két asszony között. Persze nem lényegtelen, hogy Bush nem veszített választást, hiszen lejárt a dupla mandátuma, de kétségtelen, hogy McCain-nek jobban örültek volna. Mégis, túllendültek ezen.
Ez a mostani – pitiáner.
(Valahol már írtam korábban, de ide passzol, hogy ’17-ben nem volt hajlandó addig beköltözni, amíg ki nem cserélik az East Wing szanitereit, mert nem akarta ugyanazt a vécét, bidét és kádat használni, mint Michelle Obama.)
Kép: Mrs. Bush és Mrs. Obama