Navalnij szabadon engedését követeli a nyugati diplomácia

Posted by

Anna Flori>Navalnij nem fél, mert hisz az igazában. Ezt mondta az orosz ellenzék mérgezésből felgyógyult vezére újságíróknak a repülőgépen, amely hazavitte őt Berlinből Moszkvába vasárnap. Mindenki tudta, hogy le fogják tartóztatni, de ő állította, hogy nem számít erre.

Pedig az orosz hatóságok nem csináltak titkot abból, hogy erre készülnek. Indulása előtt nem sokkal egy titkos ügyészségi dokumentum is kiszivárgott, ebből lehetett tudni, hogy nemcsak a büntetésvégrehajtás, hanem az ügyészség is elővette az Yves Rocher-ügyet.
Navalnij felesége, Julija Navalnaja is azt ismételte a moszkvai repülőtéren, miután Navalnijt elvitték a rendőrök, hogy nem félnek. És azt mondta, azt üzeni, hogy senki se féljen. Az orosz ellenzéki, aki Vlagyimir Putyin egyetlen komoly ellenfele, állítja, hogy az orosz titkosszolgálat mérgezte meg augusztusban, az akciót pedig a legfelsőbb vezetés rendelte meg. A Kreml kitartóan visszautasítja a feltételezést.Az ügy felzaklatta a nemzetközi diplomáciát, úgyhogy Navalnij a figyelem középpontjában van azóta is. Letartóztatására máris reagált az uniós vezetés és az amerikai külügyminiszter is. Mindnyájan azonnali szabadon bocsátását követelik. Ezt az orosz külügyi szóvivő visszautasította mondván, hogy ne avatkozzanak Oroszország belügyeibe.
Navalnijt támogatói nemcsak ott várták, ahol gépének menetrend szerint le kellett volna szállnia, vagyis Vnukovón, hanem sokan összegyűltek a seremetyjevói reptéren is, ahová végül is átirányították a berlini járatot. Tiltakozó hívei közül több tucatnyian kerültek őrizetbe.

euronews

 

Mi is az a Yves Rocher ügy?

Hét éve, 2013 novemberében az egyik moszkvai bíróság kedden zárolta az ismert orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij és fivére, Oleg vagyonát. A Baszmannij kerületi testület az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozta meg a döntést. A Navalnij testvéreket csalással és pénzmosással gyanúsították meg. A nyomozók szerint Alekszej és fivére a francia kozmetikai cég oroszországi leányvállalatától több mint 26 millió rubelt (körülbelül 176 millió forint) csalt ki azzal, hogy a céggel számukra előnyös szállítási szerződést kötött. Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek (egy rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)
A hatóság úgy tartja, hogy Navalnijék hasonló módon tettek szert 4 millió rubelre (mintegy 27 millió forint) egy másik cégtől. Vagyonuk zárolásán kívül a moszkvai bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el az ellenzéki politikus és testvére esetében.  Alekszej Navalnijt 2013 júliusában egy másik ügyben, nagy értékű sikkasztás vádjával előbb öt év szabadságvesztésre és csaknem egymillió rubeles pénzbírságra ítélte Kirov város egyik kerületi bírósága, majd októberben a fellebbviteli, Kirov megyei bíróság felfüggesztettre változtatta az ítéletet.
Most A 44 éves ellenzéki politikus a Seremetyjevo és Moszkva közötti Himki város egyik rendőrparancsnokságán töltötte az éjszakát. Navalnij ellen az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) kezdeményezése alapján december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. A szolgálat múlt héten keresetet nyújtott be egy moszkvai bíróságon, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

 

Címkép: Alekszej Navalnij és felesége a Moszkvába tartó repülőgépen 2021. január 17-én   –   Szerzői jogok  Mstyslav Chernov/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved