A troll-hadsereg támadásban

Posted by
Krémer Balázs
>Nem tudom, felfigyeltetek-e rá, hogy a nemzetközi helyzettel együtt a trollok aktivitása is fokozódik. Egyre több olyan posztot látok, amely alatt az első komment valami ótvar baromság, ráklikkelek a kommentelő nevére, és se ismerőse, se senkije, de még tán boldog őse sem senkinek.
Tanulság: ne dőlj be a provokációnak, ne etesd a trollt. Abból él, azért kapja a fizetését (a Századvégtől, netán a Magyarságkutatótól…), ha reagálsz rá. Nem kell, na.
Utóirat, avagy, némi elmélkedés a trollászati tudományok tárgyában:
1. A trollokról a morális pánikkeltés címszóval lehet – a populisták eszköztárának elemzései között – olvasgatni tudományos írásokat. A morális pánik mechanizmusa az, hogy az embereket el kell bizonytalanítani a világban való tájékozódásuk sarokköveit jelentő evidenciákban, majd utána az evidenciák helyett alternatív tájékozódást kell nekik felkínálni abban, hogy az amúgy bonyolult kérdésben morális elveket követve kell dönteni: a tisztességes emberek, a nép barátai így döntenek, míg mások, a tisztességtelenek, a nép ellenségei, azok ezzel nem értenek egyet. Ha ez megvan, akkor bingo, akkor jöhetnek a nép nevében foganatosított, a demokratikus vitákat kizáró, diktartorikus intézkedések.
2. Nyilvánvaló, hogy a trollok az első fázis katonái, ők az evidenciák magától érthetőségét akarják elbizonytalanítani, abból akarják kibillenteni az embereket. Emiatt maga a trollkodás, az önmagában nem túl produktív műfaj, annak akkor van értelme, ha utána jön a következő fázis, vagy inkább, a következő 2 (vagy több) fázis.
3. Nem végeztem szisztematikus kutatást és elemzést azokról a benyomásaimról, hogy itt most a troll-aktivitás fokozódik, sem a trollokról, sem azokról a témákról, amelyeket szét akarnak trollkodni. A benyomásaim szerint 3 kiemelt célterület rajzolódik ki:
a./ Biden legitimitásának kétségbe vonása – Trump őrültségeinek, vádaskodásainak cifrázásával. A célját nem is sejtem – mintha félnének attól, hogy Trump elvérzésével beteljesedik a nemzetközi elszigetelődésük.
b./ az oltás kapcsán annak ez evidenciának az elbizonytalanítása, hogy sokan csak az EU hatóságai által engedélyezett vakcinákkal hagynák magukat beoltani – helyette (bár sok gáz van vele…), de jöjjön a kínai. (Hát, na ja, az EU-ból szerzett vakcinákban semmi pénz, a kínaiban meg legalább akkora, mint amennyit a fürkészekkel a lélegeztetőgépeken kaszáltak.
c./ Mindez némiképp megspékelve részben az EU-ba vezetett bizalom kikezdésével, no meg, az oltással kapcsolatos kormányzati töketlenségek elleplezésével. (Kéri András ehhez képest egy sokkal összetettebb és nagyobb ívű konteót rakott össze a posztjában… van abban is valami meg fogom osztani.)
Mindebből az látszik, hogy itt mintha nagyobb ívű gazemberségek is készülőben lennének – ennek megakadályozásához (nehezítéséhez) jó lenne már az első fázisban is botot akasztani a bringájuk küllői közé.