Kérdések a kínai vakcináról

Posted by
Kökény Mihály
>Megdöbbentő, hogy a növekvő lakossági bizalmatlanság ellenére a regnáló politikai elit, elsősorban a miniszerelnök és az állami média szóhasználatában az un. kormánykörök a Sinopharm kínai cég vakcináját eröltetik azzal az indokkal, hogy az uniós vakcinabeszerzéssel Magyarország “botrányosan lassan” jut a védőoltásokhoz. Nota bene ez nem igaz, a V4 országok közül jelenleg nálunk a legnagyobb az átoltottság (lásd lent).
Többször leírtam, elmondtam, hogy nem az perdöntő, honnan jön a vakcina, hanem az, hogy az arra hivatott szakmai hatóságok, részletes és nyilvánosságra hozott érvek alapján tömeges alkalmazásra megfelelőnek minősítik.
Azt gondolom, hogy a döntéshozóknak az alábbi kérdésekre érdemi és pontos választ kell adniuk:
1. Miért nem fejezték be Kínában a vakcina 3. fázisu tesztelését, azaz azt a szakaszt, amikor a nagyszámú önkéntes fele hatóanyagot, másik fele hatóanyagot nem tartalmazó készítményt kap, s ennek alapján derül ki a vakcina hatásossága és megbízhatósága?
2. Mit tartalmaz a kínai készítményt eddig engedélyező államok hatósági döntésének indokolása, azaz milyen szakmai bizonyítékok alapján járultak hozzá a szerbek, a törökök, az Egyesült Arab Emirátusok gyógyszerhatóságai a Sinopharm tömeges használatához?
3. Mit válaszol a kínai fél, miért nem kérték az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyását a vakcina alkalmazásához?
4. Mi az akadálya annak, hogy a kínai vakcina mellett kardoskodó állami szervek felkérjék a Magyar Tudományos Akadémiát független bizottság felállítására, amely soronkívüli nyilvános meghallgatásokon hazai és nemzetközi szakértők véleményét kéri, rendelkezésére áll a teljeskörű gyártói dokumentáció, s mindezek alapján tesz ajánlást az esetleges hazai vészhelyzeti engedélyezésre, illetve ennek feltételeire?
A fentieken túlmenően követelni kell, hogy kapjon nyilvánosságot a kínai vakcinabeszerzés valamennyi dokumentuma, ideértve a tárgyalások emlékeztetőit, az árakat és a szállítási kondíciókat tartalmazó okiratokat is. Egyébként a transzparencia jegyében ez elvárható az EU-ban engedélyezett más készítmények vagy a Szputnyik tekintetében is. Pandémiás veszélyhelyzetben semmilyen titkolózásnak nincs helye.