Vakcina-póker

Posted by

Futó Péter
>SZERINTEM CSAK BLÖFF, hogy az EU által nem engedélyezett vakcinát fogják használni Magyarországon. Tisztelettel: Képzeljük el, hogy ne adj’ isten olyan helyzet állna elő, hogy az Unió többi országában már elcsitult a járvány, itt meg még tombol. Nos, ha netán e hipotetikus forgatókönyv válna valósággá, akkor Magyarországot egyhamar egészségügyi kordonnal zárná körül az egész világ, annak minden gazdasági és geopolitikai következményével.Ezt pedig még a leggonoszabbak sem akarhatják, sőt, hozzáteszem, még a kockázatkedvelő kalandorok, a vallási megszállottak, és az etnikai küldetéstudattól fűtött hordószónokok sem kívánhatják.

Senki sem láthat a hatalmasok kártyái közé, de szerény véleményem szerint az EU által nem engedélyezett vakcinával való fenyegetés nem más, mint egyike a szokásos politikai blöfföknek. Sorolhatnám a kormány előző blöffjeit. Csak néhány példa: (1) hogy aki nem adja oda önként a magánnyugdíját, az nem kap rendes nyugdíjat sem, (2) hogy költségvetési vétójával ezermillárdos bevételtől zárja el tőkeszegény országunkat (3) vagy hogy kikényszerít minket az EU-ból, stb… Szerintem Magyarországon is muszáj lesz ugyanazokat az oltóanyagokat használni, mint amit a többi EU-s ország használ. A kínai vakcina tömeges használata csak úgynevezett “belebegtetés”: papírtigris, amitől az EU és a magyar lakosság vagy megijed, vagy nem. Persze ijesztgetésre azért jó.
.
Pókerezgetünk, pókerezgetünk, a tét meg csak egyre nő…
.
Megjegyzem, a játékelmélet és a politikai stratégia is jól ismeri azt a jelenséget, amikor egy játékos “túlblöfföli” magát. Ez súlyos számítási hiba, amiről Szaddam Husszein is sokat mesélhetne, ha nem pont ebbe bukott volna bele.