Sas József is a koronavírus áldozata

Posted by

Gréczy Zsolt
> 82 éves korában elhunyt Sas József, Jászai Mari-díjas humorista, aki minden óvintézkedés ellenére elkapta a koronavírust, és emiatt kórházba kellett szállítani. Aggódtak érte, hiszen korábban agyvérzés miatt sokáig volt kórházban.Sokan gúnyolták, lenézték, amit létrehozott, pedig ízig-vérig pofi volt. Ismerte a pesti humor természetét, érezte a közönsége minden rezdülését. Birtokában volt a stand up minden trükkje. A plebejus poén világa volt az övé. Egyszerre volt harsány, mégis intellektuális. Halálával megint elment valaki, aki tudta, min nevet a magyar. Az átlagember, a kisember. Ellenzéke volt ennek a rendszernek. Nyugodjék békében!

***

Tíz mondat Sas Józseftől

A kabaré az aznap művészete. (Nógrád Megyei Hírlap, 1995. július 10.)
Politikai kabaré az, amit az egyik idióta jobbról támad, a másik meg balról. (Ludas Matyi, 1996. május 29.)
Miután kiderült, hogy apró hibák vannak, és hiányosságok, befizettem azt a majd’ húszmillió forintot az állam felé. (Stop.hu, 2008. március 10.)
/A Kossuth-díj elmaradásáról/ A döntést tudomásul vettem, magam jeleztem az államfőnek és a kormányfőnek, hogy nem jogerősen felfüggesztett büntetést kaptam. (Story.hu, 2008. március 15.)
Az utóbbi években annyi méltatlanság és támadás ért, hogy sok mindentől elment a kedvem. Persze a játéktól nem. (Hetek, 2009. február 27.)
Színház az, ami tele van. (Népszava, 2011. május 20.)
Azt tanultuk, hogy elhal az állam, Nem halt el. Fölkopik. (tv2, 2012. március 16.)
Ma nincs szükség arra a kabaréra, aminek van véleménye. (ATV, 2012. december 28.)
/A Mikroszkópról/ Komlós János egy pódiumból és egy újságból csinált színházat. (Hír TV, 2016. december 8.)
A kabaré soha nincs kész. (FüHü.hu, 2018. április 22.)

Szerkesztette: Zöldi László