Navalnij hazatért, el is kapták

Posted by
A moszkvai Seremetyjevó reptéren landolt Alekszej Navalnij repülőgépe, ahova több száz rendőrt vezényletek, még mielőtt az orosz ellenzék vezetője megérkezett volna. Nem sokkal azután, hogy kiszállt a repülőgépből a rendőrség őrizetbe vette. Moszkva másik nagy nemzetközi repülőterén, a Vnukovón is hatalmas volt a készültség. Navalnijt támogatói ide várták. Több tucat embert őrizetbe vettek a rendőrök.
A legismertebb orosz ellenzéki politikus gyógykezelésen volt Németországban, miután tavaly augusztusban megmérgezték novicsok idegméreggel az oroszországi Tomszkban. Navalnijt a német rendőrség közvetlenül a Pobjeda orosz légitáraság Moszkvába induló repülőgépéhez vitte Berlinben, be sem lépett a Brandenburg reptér indulási csarnokába.
Németország minden, Navalnij mérgezésének ügyéről szóló szükséges nyomozati anyagot átadott Moszkvának még azelőtt, hogy az ellenzéki politikus hazatért Oroszországba.
Navalnij a napokban úgy döntött, hogy a fenyegetések ellenére visszatér szülőhazájába, ahol feltehetőleg börtönbüntetés vár rá. Az ügyészség ugyanis – egy napvilágot látott titkos irat szerint – azt kérte a moszkvai bíróságtól, hogy rendeljen el mégis inkább letöltendő szabadságvesztést az Yves Rocher-ügyben.
Navalnijt és öccsét, Oleget 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el az úgynevezett Yves Rocher-ügyben. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának és további 4,5 milliót egy másik cégnek.