Milyen jövő elé néz a kétapukás kisfiú?

Posted by
Pál Márton&Hanol Ádám

>2021.01.11-én jelent meg a vasarnap.hu-n Mészáros József véleménycikke rólunk. Az írást a 24.hu “Andrisnak két apukája van, mégis Novák Katalin álomcsaládjában él” című cikke inspirálta, ami 2020.01.08-án jelent meg. Az alábbiakban csak azokra az állításokra szeretnénk reagálni, amelyek nem fedik a valóságot, vagy éppen elferdítik azt. Lássuk.

‘’Magyarország a homoszexualitás tekintetében egy toleráns, türelmes ország, de van egy vörös vonal, amit nem lehet átlépni. Hagyják békén a gyerekeinket! – mondta a miniszterelnök. Nem hagyják. Ők a cuki nevű „szivárványcsaládok”. Amellett, hogy pofátlanul aggatják magukra – eredeti jelentésüktől megfosztva – a „meleg” és a „szivárvány” szavakat, ma már akár simán kijátszhatják az alkotmányt is. ‘’
Itt nyilván az örökbefogadásra gondol a szerző. Az azonos nemű párok semmilyen törvénysértést nem követnek el. Ha szeretnének családot alapítani, akkor a hazai szabályozás értelmében csak az egyikőjük jelentkezhet örökbefogadásra, egyedülállóként. Még abban az esetben is, ha történetesen stabil és tartós párkapcsolatban él és ezt közli a szakszolgálattal is. Az alkalmassági papír megszerzéséig számtalan beszélgetésen, pszichológiai vizsgálaton, környezettanulmányon esnek át a jelentkezők a velük egy háztartásban (a mi esetünkben bejegyzett élettárssal) élőkkel együtt, sőt, mostanáig egy tanfolyamot is el kellett végezniük. Vagyis ha egy melegpár egyik tagja egyedülállóként fogadott örökbe, az nem a szabályok kijátszása, hanem éppen ellenkezőleg: a tiszteletben tartásuk.
‘’Az egyik libernyálas lap szívhez szóló írásban be is mutatott egy homoszexuális párost, akik ferde hajlamaik mellett végtelen önzésükről is tanúbizonyságot tettek azzal, hogy az egyikük által örökbefogadott gyereket immár közösen terelgetik.’’
Az, hogy mi “ferde” hajlam, azt nem a cikkszerzőnek vagy nekünk kell eldönteni – hanem a szakembereknek. Az egybehangzó szakmai álláspont szerint a homoszexualitás NEM az. Sőt, az Amerikai Pszichológiai Társaság már 46 (!) évvel ezelőtt arról adott ki állásfoglalást, hogy a pszichiátereknek vezető szerepet kell vállalniuk a melegeket sújtó előítéletek és hátrányos megkülönböztetés elleni harcban. A cikkíró “végtelen önzéssel” is megvádol bennünket – pedig erről szó sincs. Magyarországon az egyedülállók csak akkor fogadhatnak örökbe, ha a gyereket a házaspárok már visszautasították. Hol van ebben az önzőség? A szexuális orientációnak és a gyereket nevelő pár összetételének nincs hatása arra, hogy milyen szülő lesz valakiből. Ezért nem lehet azt mondani, hogy minket az önzés hajt, a heteroszexuális párokat meg más.
‘’A magukat egyedülállónak hazudozó örökbefogadók a procedúra közben valószínűleg nem nyilatkoztak az általuk favorizált kétférfis családmodellről. “
Egyszer sem hazudtunk. Az első perctől fogva nyíltan közöltük a területi gyermekvédelmi szakszolgálattal, hogy bár örökbe fogadni csak egyedülállóként tudunk, de mi egy pár vagyunk. A párom, Ádám neve még a határozatban is szerepel, illetve a pszichológiai véleményben is. De ott volt a folyamat minden lépésénél: a környezettanulmányon, a pszichológusnál, illetve az ismerkedésnél is.
“Egy „kétapukás” kisfiú pedig vajon milyen jövő elé néz? “
Az azonos nemű szülők gyermekvállalásáról szerencsére nemcsak viták vannak – hanem kutatások is. Ezek alapján a jó szülőség egyáltalán nem függ a szülők nemétől vagy szexuális orientációjától. Az Amerikai Pszichológiai Társaság ezért kifejezetten ellenzi, hogy az örökbefogadásnál hátrányos megkülönböztetés érje a meleg párokat. Egy 1986. óta tartó amerikai kutatás szerint a szivárványcsaládban felnövő gyerekeknél nagyságrendekkel kevesebbszer fordul elő agresszió, vagy társas problémák. A Leuveni Katolikus Egyetemen pedig egy egyedülálló kutatásban az ÖSSZES 1995 és 2005 között született holland kisgyerek adatait megvizsgálták. Arra jutottak, hogy az azonos nemű szülők által nevelt gyerekek éppenséggel jobban teljesítettek az iskolában.
“Mivé nevelik?”
Csupán “Elég jó” szülei szeretnénk lenni. A célunk, hogy boldog legyen az élet minden területén.
“A közmondásos gyermeki kegyetlenség mit tesz majd vele a játszótéren, az iskolában?”
Erről egy vicc jutott eszünkbe.
– “A melegek ne fogadjanak örökbe gyereket, mert csúfolni fogják őket!’
– “De kik fogják csúfolni?”
– “Hát majd mi!”
A gyerekek alapvetően nyitottak és érdeklődőek mások iránt. Egyik gyerek sem születik homofóbnak, idegengyűlölőnek, rasszistának. Ha valakit mégis csúfolnak valamiért (például mert szemüveges, túlsúlyos – vagy bármilyen egyéb sajátossága miatt), akkor mi, felnőttek tudunk közbeavatkozni.
“Milyen szexuális irányultságot vesz felnőtt korára? “
Bizonyított tény, hogy attól nem lesz valaki meleg, mert melegek a szülei. A melegek 99,99% heteroszexuális szülőkkel nőtt fel. Köztük mi is.
“Lesz-e saját gyereke? – avagy majd ő is beszivárványosodik és örökbefogad? “
Reméljük minimum 3 gyermeke lesz, hogy milyen úton, azt rábízzuk. Reméljük neki nem kell majd végigmennie az örökbefogadás rögös útján, mint nekünk kellett. Az a lényeg, hogy boldog legyen.
“És ha már…, vajon miért nem kislányt fogadott örökbe a két említett homoszexuális?”
Ez nem a mi döntésünk volt, hiszen a szakszolgálat nem az örökbefogadásra váróknak keres gyermeket, hanem a gyermekeknek megfelelő szülőt vagy szülőket. Egyedülállók esetén a hivatal részéről az a bevett gyakorlat, hogy olyan nemű gyereket ajánlanak ki, mint az örökbefogadó. Mi nyitottak voltunk és vagyunk egy kislányra is.
“Az egészben az a legvidámabb, hogy az ilyesféle hajlamaikkal feltűnősködő egyének immár úgy tesznek, mintha tízezrével boldogtalanítaná el őket a sok jogszabály, az alkotmány, illetve a tőlük viszolygó baromi nagy többség. Rögvest civil szervezetbe tömörülnek, illetve megtalálják azt a néhány felforgató egyletet, akiknek amúgy semmi sem drága. “
Magyarországon ma is több száz azonos nemű pár nevel gyereket. Ők is családok. Nekik is joguk van arra, hogy beszéljenek az őket érő megkülönböztetésről. Az ő gyerekeik is megérdemelnék, hogy ugyanannyi segítséget és lehetőséget kapjanak, mint a többi kisgyerek. A tavaly karácsony előtt elfogadott törvénymódosítással valóban korlátozták az egyedülállók örökbefogadását, de ez végső soron az örökbefogadásra váró kisgyerekekkel szemben gonoszság. Sok olyan kisgyerek van ugyanis, akit egyetlen házaspár sem akar örökbefogadni. Például mert cigány származású, vagy valamilyen egészségügyi problémája van… vagy egyszerűen azért, mert túl idős. Az azonos nemű párok nyitottabbak a problémásnak gondolt kisgyerekek örökbefogadására – vagyis olyan gyerekeknek is megadják a lehetőséget arra, hogy szerető családban nőjenek fel, akikre a házaspárok nemet mondtak. A karácsony előtt elfogadott törvénymódosítás tehát pont a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztja meg attól, hogy családban nőhessenek fel.
“A róluk szóló polgárpukkasztó irományok azt sejtetik, mintha a fél ország ganyé elnyomásban élne – szexuálbiológiailag. Hát, nem tudom… Ismerek homoszexuálist. Évtizedek óta voltunk haverok, amikor valami úton-módon kiderült róla, hogy mi a pálya. Nem foglalkozott vele a haveri kör. Mi nem kérdeztük, ő meg nem mondta. Boldog ember volt, jó fej – és ma is az. Az Andrássy út közelében sem járt, sőt. Nemes egyszerűséggel csak a hülyék masírozásának titulálta a vonulós napot. Hja, kérem, ő normális. Az ilyennel is baj van? Nem elég homoszexuális? “
A jobboldali nyilvánosságban időről-időre hivatkoznak a – szerintük – “normális” melegekre, akik nem járnak a Pride-ra, nem akarnak örökbefogadni, vagy, hogy Kövér László házelnököt idézzük, nem tartják magukat feltétlenül egyenrangúnak. Az LMBTQ közösség ugyanolyan sokszínű, mint a nagy többség. Vannak közöttük, akik nem akarnak gyereket vállalni – ahogy a heterók között is. Sőt olyanok is, akik gyakorolják a vallásukat, vagy akár jobboldaliak. Vannak, akik nyíltan vállalják, és olyanok is, akiknek a megbélyegzés és zaklatás veszélye miatt erre nincs lehetőségük. És vannak olyanok is, akik családot alapítanak, és szeretnének tenni azért, hogy a hazájukban az ő gyerekeik is tiszteletben és elfogadásban nőhessenek fel, és ne érje őket semmiféle megkülönböztetés. Nem értünk egyet azzal, ha a Pride-ot “hülyék masírozásának” titulálják, ahogy azzal sem, ha például egy Békemenetet intéznek el ennyivel. Szerintünk menő, ha az emberek kiállnak amellett, amiben hisznek, és ezt a jogot senkitől sem kellene elvitatni.
“Az elmebaj netovábbja, hogy a szóban forgó kisfiút beszerzők további gyereket akarnak, amolyan nagyobbacska családot. Az ember esze megáll… “
Nem beszerzők, hanem örökbefogadó szülők. Magyarországon az örökbefogadást nagyon szigorúan szabályozzák, a jelentkezőknek pedig meg kell felelniük ezeknek. Mi megfeleltünk, így 3 év várakozás után örökbe fogadhattuk a gyermekünket. Az örökbefogadás nem jog, hanem lehetőség. A kisfiúnknak pedig szerintünk meg kellene adni a lehetőséget arra, hogy testvére lehessen.
“Persze van megoldás, létezik olyan hely a világon, melyet gyakorlatilag már teljes egészében kisajátítottak a homoszexuálisok. Ahol nem kellene félteni az örökbefogadott fiúcskát a többi gyerektől, és ahol nyugodtan terelhetik őt melegebb éghajlatra. San Francisco. “
Az Egyesült Államok messze van, de ott valóban egyenlő jogai vannak a társadalom LMBTQI tagjainak. De mi szeretnénk a hazánkban hasznos állampolgárok lenni, és magyarnak nevelni a fiunkat.
“Ott sokat süt a nap és szinte egymásba érnek a büszkén vonulók. A szivárvány ugyan ritka, de bőséges a hőség.”
Ez jól hangzik, de nekünk a Balaton a Riviéra.