A lét a tét

Posted by

Fábián András
>Tegnap este néztem a Tanár című tévésorozatot. Szívemnek kedves színészek játszanak benne, érdekes történeteket fűz egybe, bepillantást engedve a tanár úr egy-egy tanítványának életébe. Ráadásul még szellemes is. Mondjuk az én fiatal koromban mi nem így viselkedtünk az iskolában, de hát egy ilyen magamfajta öreg bútordarab – mondják – nem érti már ezt a mai világot.

A tegnapi epizód arról szólt, hogy egy csinoska, elkényeztetett leányzó úgy dönt, hogy véleményvezérré válik. Önálló influencer (ez most egy divatos izé) csatornát indít, ahol őszintén beszámol a hétköznapinak cseppet sem nevezhető hétköznapjairól. Divatos cuccok, smink, vörös körmök. Új cipő, új ruha minden nap. Laza csaj, tuti pénzes pasi piros cabrioletben. Minden adott az arany élethez. Van is kb. ötven „követője”. Közben pedig a folyamatosan gyűlnek az adósságai, ide meg oda, ennek, meg annak. A családja eközben a háttérben teljesen csődbe megy, árverezik a lakást. Nem érdekli. Dolgozni kéne, de azt meg utálja. A munka ugyanis, amit találnak neki, szó szerint büdös. Látszólagos csak a hepiend, amikor ráébred a szerencsétlen, hogy az egész élete egy nagy hazugság. Épített egy talmi világot magának, ami mögött semmi nincsen. Legkevésbé ő maga. És ez egy-két ember kivételével valójában senkit nem is érdekel.

Úgy vagyok én már régen, mint a húsz hónapja szolgáló orosz kiskatona, akinek a téglafalról is a nemi élet jut eszébe. Nekem meg mindenről ez a velejéig romlott, rohadóban lévő halmaz jut eszembe, amit már régen nem Magyar Köztársaságnak, de még mindig Magyarországnak hívnak.

Orbán Viktor a mi influencerünk. Ő is megteremt magának egy csodálatos álomvilágot, miközben körülötte minden rohad és tönkremegy. Neki azonban senki nincs, aki azt mondhatná, hogy ébredjen fel. Ámbár, ha lenne is, már tegnap is késő lett volna. Nincs ma Magyarországon eleven ember, akinek a véleménye bármiféle hatással lenne a monomániás diktátorra. Eljutottunk arra a szintre, amikor tízmillió magyarnak csak az lehet az állampolgári kötelessége, hogy megfeleljen az ő elvárásainak, kiszolgálja a szeszélyeit és biztosítsa az ő gazdagodását és örökös hatalmát. Kötelességünk annak belátása is, hogy az igazság és a mindent tudás bölcsessége is az ő birtokában van. A stratégia lényege egyszerű. Közvetve, vagy közvetlenül részesedni bármely üzleti haszonból. Semmi nem elég. Már régen kisgömböcnek hívják a háta mögött, mint ahogy az is. Mi persze tudjuk már a meséből, hogy a gömböc se dagadhat a végtelenségig. Egy ideig bármit felfalhat, aztán kidurran. Vége.

Napok óta háborog a nép azon a bejelentésen, hogy rövidesen egy milliónál is több kínai vakcina érkezik az országba. Majd ez éppen elég lesz a különösen veszélyeztetett 60 évnél idősebb korosztály átoltására, lelkesedik a kis vezető. Az sem zavarja, hogy még az előállító ország szakemberei, 3000 év orvosi tapasztalatával a hátuk mögött sem javasolják, hogy 60 év felettieknek beadják ezt a gyógyszert. Arra az életkorra vonatkozóan ugyanis nincsenek megbízható tapasztalatok. Orbánnak viszont éppen ez tűnik nagy ötletnek (esetleg jó üzletnek): oltatni akarja vele a magyar öregeket.

Úgy vélem, úgy gondolkodik, hogy ezzel több legyet is üthet egy csapásra. Egyrészt a gyógyszerek kipróbálásáért általában nagy pénz üti az arra vállalkozók markát. Gondoljunk csak a Kásler doktor csillagászati jövedelmeinek forrásáról szállongó hírekre. Másrészt politikai babérokat lehet szerezni azzal, hogy ő és a magyar kormány elébe megy a dolgoknak. Láthatólag teljes erőből küzdenek, hogy mielőbb túl legyünk a nehezén. Kerül, amibe kerül. A pénzünk nem számít. Igenám! De mi van, ha ez idős emberek életébe kerül? Szomorú lesz nagyon, de azzal viszont extra pénzeket lehet megspórolni más hobbi-célokra. Ismerjük ezeket e célokat. No, és persze a Soros György kirobbantotta járványban lehet hivatkozni arra, hogy Brüsszel elhanyagolja a magyarokat, nem küld elég vakcinát. Bezzeg a magyar kormány…! Aki pedig mindezért fel mer szólalni az a hálál pártján áll. Ez természetesen az ellenzék.

Minden ellenérvre és tiltakozásra azonnal bekapcsol a papagájkórus. Tüstént felharsan a mindenkit földbe döngölő üvöltés. Bizonyos Kovács István már kétezernél is több önkéntes trollt képzett a Megafon-iskolájában. Bárki szembesülhet velük, hiszen ezek ma már minden, magát függetlennek tekintő lap kommentelői között megjelennek. A baromságaikkal szétbombázzák, vagy legalábbis megpróbálják berekeszteni a kialakulóban lévő értelmes beszélgetéseket. Ott vannak a közösségi oldalakon is. Nem tudom, kapnak-e ezért némi baksist, a törekvésük azonban szánalmas. A rendszer szegénységi bizonyítványa. Óvodás színvonal a XXI. században. 4 (négy) nap alatt lehet szakképzett troll valaki.

Így építgeti Orbán Viktor influencer ezt az ő képzeletbeli világát. Mint ostoba, üres, 1 bites kisleány a magáét az említett mesében. Van azonban egy apró különbség. Miközben ő, ez a mi leánykánk csak a saját kis szaros életét éli, a való világban a lét a tét.

Orbán viszont eljutott oda, hogy ő mondja meg a tanárnak, hogy kinek mit taníthat. Ő mondja meg az iskolának, hogy működhet vagy nem működhet. Ő mondja meg a tudósnak, hogy mit kutathat és mit nem. Ő dirigálja a Tudományos Akadémiát is, az Alkotmánybíróságot is, és ő mondja meg, hogy miről szabad és miről nem véleményt mondani.

Most például egy hetet adott az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértőinek, hogy jóváhagyják (!) a kínai vakcina magyarországi gyártását.

Az Intézet főosztályvezetője által vezetett delegáció nem is habozott, és azonnal Kínába utazott, hogy a Sinopharm nevű gyógyszergyárban, a helyszínen tanulmányozzák a gyártási folyamatot. Az úgynevezett GMP- (Good Manufacturing Practice – Jó gyártási gyakorlat) tanulmányozásának, ami miatt mentek, semmi köze a gyógyszer hatékonyságához. Miképpen annak sem, hogy megtekinthetővé tették számukra a gyártási folyamat leírását tartalmazó dokumentációnak sem, és annak sem, hogy rendkívül boldogan fogadták a kínaiak a magyar delegációt. A magyar szakértőknek voltak ugyan „apróságokat érintő észrevételeik” (Index!), azt azonban máris megállapították, hogy „a 2 és 8 fok közötti hőmérsékleten tárolható oltóanyag szállítása hőmérsékletkontrollal megoldható, a biztonságos szállítás így könnyen garantálható.” Ez ugyebár a tapasztalt olvasónak, aki még 1990 előtt megtanult a sorok között is olvasni, azt jelenti, hogy itt bizony már a szállításról is tárgyaltak. Vagyis az OGYÉI komolyan vette a határidőt, amit Orbán Viktor meghatározott. Hiszen a magyar kormány, az engedélyezéstől függetlenül gyakorlatilag már megállapodott az első szállítmány, akár 1 millió adag megvásárlásáról is. Az OGYÉI tehát nem fog akadályt gördíteni az üzlet elé.

Nem lennék meglepve, ha a Sinopharm vezetőinek pár napja bejelentett lemondása mögött egy, az OGYÉI-nek adott Orbáni utasításhoz hasonló pártutasításhoz állna a hátterében, amely ugyancsak a vakcina forgalmazásának felgyorsítását sürgethette.

Igaz, hogy december 17-én az OGYÉI még arról számolt be, hogy a gyógyszer harmadik fázisú tesztelése egy viszonylag kis közegben zajlik, értékelhető eredménye azonban még nincs. Ennek ma épp egy hónapja, de még mindig nem tudunk semmi biztatót

Duda Ernő szegedi virológus professzor szavait idézném: A kínai vakcina és a Pfizer vakcinája között „…körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával”. És akkor a kínai vakcina mellékhatásairól, amikről még nincsenek is pontos ismeretek, nem is beszéltünk.

A szakértők véleménye szerint „nagyon furcsa” lenne, ha bármilyen készítmény a harmadik fázisú kísérletek befejezése, eredményeinek tudományos igényű közlése és értékelése előtt széleskörű alkalmazásra kerülne. Ráadásul a vakcinát a forgalmazó által az 59 év feletti korcsoport számára nem javasolja. Joggal vetődik fel tehát a gondolat, hogy itt valójában embereken végzett gyógyszerkísérlet alanyaivá teszik az időskorú magyar embereket. Hogy kétségünk se legyen efelől, eleve kizárták a szabad vakcina-választás lehetőségét, egy olyan abszurd indoklással, hogy az oltás önkéntesen történik. Aki nem akarja beoltatni magát, az vállalja a döntése következményeit, aki meg elfogadja a kínai vakcinát az is vállalja a döntése következményeit. Vagyis lényegében nem a járvány megfékezésén, hanem a kínai vakcina elsőbbségén van a hangsúly.

A kínai oltásnak sem az amerikai, sem az európai uniós engedélyeztetési eljárását még nem indították el. Magyarország így csak saját hatáskörben adhatná ki az engedélyt. Miután Orbán a védekezéshez teljes felhatalmazást kért és kapott, a következményekért az egyszemélyi felelősség őt magát terheli.