„Nekem ne mondja meg egy MAGYAR biztos, hogy én mit csináljak”

Posted by

Serény Péter
>Nem tudok róla, hogy a görög miniszterelnök ilyet mondott volna. Habár Várhelyi Olivér, aki a magyar kormány javaslatára lett az Európai Unió Bizottságának (kormányának) a tagja, olyan tárca felelőse, ami a dolog természeténél fogva több országot közelebbről érint. Például: éppen Görögországot, Ciprust, illetve Törökországot, meg a Balkán EU-csatlakozásra gyúró államait. Várhelyi Olivér ugyanis az Európai Bizottságban a szomszédságpolitika és a bővítés biztosa. Ezen a poszton pedig adódhat olyan helyzet, mikor az állampolgárságát tekintve magyar, hivatali elkötelezettsége szerint azonban az Unió közös álláspontját képviselő biztosnak arra kell kérnie a tagállamokat: ne tárgyaljanak külön X vagy Y országgal a jövendő uniós tagságukkal összefüggő követelményekről, és azok teljesítésének mértékéről.

Mit szólna, teszem azt, Magyarország kormányfője, vagy a többi miniszterelnök (kivéve az épp érintettet), ha netán a görög kormányfő azt üzenné, hogy „nekem ne mondja meg egy magyar biztos, hogy én mit csináljak”, azokon a végeken a mi görög fiaink hullatták a vérüket.

Egyelőre azonban fordított a helyzet.

Az Európai Unió egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa, a görög Sztella Kiriakídisz emlékeztette a tagállamokat, hogy vállalták: nem tárgyalnak külön a koronavírus elleni vakcína-gyártókkal. Ez a január 13-i egészségügyi miniszteri és járványügyi videó-konferencián hangzott el. (https://ec.europa.eu/commission/commissioners/2019-2024/kyriakides/announcements/speech-commissioner-kyriakides-informal-videoconference-health-ministers-rollout-covid-19_en ) Az egészségügyért felelős EU-biztos bevezetőjében elmondta, hogy az unió vakcína-stratégiájának köszönhetően nyolc potenciálisan engedélyezhető, összesen 2,3 milliárd adag ígéretes és biztonságos koronavírus elleni vakcínát kötöttek le előszerződésekkel a gyártóknál. Ez mind a mennyiséget, mind a kedvezőbb árakat illetően azért vált lehetővé, mert a tagállamok együttesen léptek fel, nem pedig külön-külön, egyenként tárgyaltak a gyártókkal.

Ezen a ponton emlékeztetette Sztella Kiriakidisz a tagállamok minisztereit, hogy a valamennyi EU-ország által aláírt (tavaly nyári) megállapodásban megerősítették, hogy részt vesznek az EU közös vakcína-beszerzési eljárásában, és mindannyian vállalták, hogy nem kezdenek külön, saját beszerzési akciókat ugyanazoknál a gyártóknál. (A szöveg angol nyelvű hivatalos leiratában: „Let me recall that, by signing the Agreement, you all confirmed your participation in the procedure and agreed not to launch your own procedures for purchase of that vaccine with the same manufacturers.”)

Ez volt szerdán. Erre pénteken a megállapodásban részes Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor kijelentette, hogy amikor meghal minden nap több mint száz magyar ember, “nekem ne mondja meg egy görög biztos, hogy én mit csináljak”. http://www.miniszterelnok.hu/2022-tol-jovedelemado-mentesseget-kapnak-a-25-ev-alattiak/

Egyébiránt: Dr. Orbán Viktor miniszterelnök köztudomásúlag jogvégzett ember.