Hol vagytok régi barátok?

Posted by

Balogh S. Éva, a Hungarian Spectrum nevű blogjában szombaton felidézte a Hungarian-American Caucus (magyar-amerikai csoport a Kongresszusban)  történetét. Ezt 2003-ban alapította Tom Lantos, magyar származású demokrata párti kongresszusi képviselő. Lantos öt évvel későbbi halála után Dennis Kucinich, demokrata képviselő és Steve LaTourette, egy mérsékelt republikánus vezette a csoportot. Aztán ahogy telt az idő,  úgy került a Caucus a szélsőjobboldali republikánusok kezébe. Itt volt például Andy Harris,Maryland állam egyetlen republikánus törvényhozója, aki melegen üdvözölte az alkotmány helyére lépő alaptörvényt. Ekkoriban a csoportnak 14 tagja volt. Öt demokrata és 9 republikánus – minden republikánus Trump támogatója. Az elnök kezdeményezéseit általában 92.4 százalékban megszavazták, mostanában 100% volt az eredmény.

Miért is van Harris részéről ez a nagy érdeklődés a magyar ügyek iránt? Egy amerikai származású magyar emigráns fia, aki 1950-ben lengyel származású feleségével érkezett az Egyesült Államokba. Harris gyakran beszél apjáról, Zoltán altatóorvosról, akit antikommunizmusa miatt a szovjetek a Gulágba küldtek kényszermunka táborba.  Az igazság azonban sokkal kevésbé elbűvölő. Az 1911-ben született Harris Zoltán (eredetileg Haris) a magyar hadsereg főhadnagya volt, valószínűleg az orvosi testületben szolgált, aki a Szovjetunió elleni német-magyar hadjárat során hadifogságba esett. Röviddel 1947. július 18-i szabadulása után elhagyta az országot. A Hungarian Free Press szerint Magyarországon hagyta feleségét, Eusébetet és 1944-ben született Gábor nevű fiát. A menekült táborban ismerkedett meg Irene Koczerzukkal, egy ukrajnai lengyel menekültvel. Két évvel később politikai menekültként érkezhettek az Egyesült Államokba.

Andy Harris először 2012-ben jelent meg a magyar médiában: Az MTI-nek adott interjúban beszámolt a képviselő-csoport újraszervezésének terveiről. Addigra már kapcsolatban állt a washingtoni magyar nagykövetséggel, és lelkesen jóváhagyta mindazokat változásokat, amelyeket reformoknak nevezett és amelyeket Orbán Viktor vezetett be. Aktívabb szerepet ígért a magyar ügyekben. Elég hamar kiderült, hogy Harris az amerikai-magyar ügyekkel kapcsolatos információkat továbbítja az Orbán-kormánynak. Amikor pedig szükséges volt, beavatkozott Magyarország illiberális kormánya nevében. Harris és két másik republikánus kongresszusi képviselővel levelet írt például Rex Tillerson külügyminiszternek, és kifogásolta David Kostelancik, USA ügyvivő beszédét a Magyar Újságírók Szövetségében. Az Orbán-párti kongresszusi képviselők első erőfeszítései sehova sem vezettek, de miután Mike Pompeo külügymioniszter lett, az Orbán-kormány kedvezőbb bánásmódban részesült.  Pompeo például leállította a Külügyminisztérium programját a magyarországi független média megerősítése érdekében, és az erre a célra elkülönített 700 000 dollárt visszavonták.
Harris egyébként a kongresszusban – a Trumpot érintő viták során – szinte a tetlegességig elment kedvenc elnöke védelmében. A demokraták közül kihívta Collin Allredet, hogy verekedjenek meg. (Ami nem volt olyan jó ötlet, mert Allred az NFL egykori hátvédje).
Harris kijelentette, hogy akcióját  a választói csalásokkal kapcsolatos „jogos alkotmányos aggályai” indokolták. A marylandi demokraták azonban nem voltak meggyőződve erről, sőt Maryland mérsékelt republikánus kormányzója, Larry Hogan is ellene fordult.

Ilyen körülmények között talán érthető, hogy Andy Harris egyike volt annak a négy republikánusnak, akik úgy döntöttek, hogy nem vesznek részt Donald Trump második vádemeléséről szóló vitában. Ehelyett  „a körzetünkben lévő betegek gondozásával tölti az idejét a járvány idején”. Hozzátette, hogy természetesen a felelősségre vonás ellen szavazott volna. A négyek között volt Paul Gosart is, a Caucus tagja . Gosar nem a fontos személye a kongresszusnak, de Orbánnak meg kellett elégednie vele, mivel Dana Rohrabacher és Steven King már elvesztette helyét a legutóbbi választásokon.

Jön az új elnök, az új kormány. Orbánnak és rezsimjének ezek után valószínűleg kevés hasznot hajt majd Harris és Gosar.

 

Címkép: Andy Harris, Orbán barátja