Amíg összeáll az ellenzéki program…

Posted by
Horvath G. Gyorgy
>Olyan sokan megszólaltak már a Momentum 100ezres javaslatáról https://momentum.hu/kapjon-100-ezer-forintot-mindenki…/– hogy is maradhatnék ki ebből?
Olvasom az érveket mellette és ellene – de hiányérzetem van. Egy ilyen ötletelés akkor mutatna túl a kampányüzeneteken, ha egy valódi vita terébe kerülne. Mert hiába szeretném, hogy az ellenzéknek egységes, minél inkább kiérlelt üzenetei és javaslatai legyenek felénk, választóknak – be kell látnom, erre addig nincs esély, amíg el nem dől (pl. előválasztáson) az egyes partnerek súlya, azok aránya. Addig bizony arra kell felkészülnünk, hogy sorra jönnek az egyes pártok, mozgalmak javaslatai, melyek csak kampány elemként értelmezhetőek, tudjuk, realitásuk – nincs, hiszen a kormány is kampány üzemmódban van, csak az valósul meg, amit a Habony-művek ajánl a főnöknek…
Amíg össze nem áll az ellenzéki program, addig az ilyen egyéni javaslatokat egy un. Társadalmi Parlament https://geo1.blog.hu/2018/06/28/maffia_helyett_tarsadalmi_parlamentelé kellene terjeszteni. (E parlament elnöke lehetne pl. Majtényi László, aki korábban az ellenzéki köztársasági elnök-jelöltje volt, vagy Magyar György, aki az ELEGY https://elegy2020.hu/bemutatkozas/kezdeményezője. A „házbizottság tagjai az egyes szervezetek képviselői lehetnének, a TP pedig működtetné az egyes tematikus kerekasztalait, bizottságait.)
A Momentum javaslatát a gazdasági és a szociális kerekasztalnak közösen kellene tárgyalnia, hiszen összekötöttek 2 ügyet: nyájimmunitás elérésének ösztönzése és a gazdasági válság szociális (vagy szikárabban: keresleti) oldalának a kezelése.
Nyájimmunitás variációi:
– tiszta, hiteles kommunikációval meggyőzni az embereket
– kötelezővé tétel
– oltási igazolás – gyakorlati szintén a kötelezés egyik formája, csak másképp adom el (nem kötelező – de csak így élhetsz valamennyire normális életet)
– Momentumos javaslat
Válság szociális kezelése:
– csak a munkaviszonyt, annak fenntartását könnyíti meg (ott, ahol) a kormányzat + kisebb jelentőségű ügyek (hitel moratórium, stb, 25 év alattiak SZJA csökkentése – majd, 13. havi nyugdíj – majd)
– komplex csomag (munkanélküliségi meghosszabbítása, szociális segítés megnövelése, okosan célzott támogatások)
– helikopter pénz (100 e Ft)
Úgyhogy már csak az a kérdésem: hogyan fogja elérni Mo az immunitási szintet, mi lesz a gazdasági válságkezelés szociális oldalával.
E vita közvetlen haszna elsősorban az lenne, hogy egyértelművé lehet tenni: a kormány felkészületlen, kapkod – megfontolt intézkedések helyett a pillanatnyi PR érdekeket veszi csak figyelembe, ugyanakkor sokkal többet juttat a családi körnek, mint a rászoruló embereknek.
Persze, lennének még ennél is fajsúlyosabb kérdések – mint pl. a választási (és előválasztási) rendszer, a média-felügyelet, a korrupcióellenes ügyészség, közös program fejezeteinek a kidolgozása.

Kevesebb jelenjen meg