A kinai vakcina problémái

Posted by
Farmakológus professzor
(nevének közreadására nincs felhatalmazásunk)
>Orbán Viktor utasítást adott kínai vakcina beszerzésére. Továbbá reméli, hogy a hazai hatóság gyors ütemben (napok alatt) engedélyt ad a kínai vakcina alkalmazására. Ezzel az OGYEI-re rendkívül erős politikai nyomást gyakorol. A kínai vakcina EU egyezségtől eltérő, önálló hazai engedélyezési eljárást a rendkívüli egészségügyi veszély helyzettel indokolja. Ezek a döntések súlyos egészségügyi nehézségeket okozhatnak Magyarországon.
· Az bizonyos, és Orbán érvelése elfogadható, hogy a kínai vakcina alkalmazása nem jár halálos toxicitással, hiszen rengeteg embert oltottak be különböző kínai vakcinákkal.
· Fontos lenne azonban az adatokat az alkalmazott kínai vakcinák szerint bontva ismerni.
· Nem-halálos toxicitás minőségére és súlyosságára nincs adatunk
· Különösen a vakcina gyártása során fellépő szennyezések okozhatnak azonban jelentős, esetenként súlyos mellékhatásokat
· Nem ismert a vakcina hatásossága, azaz a veszélyeztetettek hány százalékát képes a fertőzéstől megóvni. Ez a döntően fontos adat csak jól szervezett, placebo kontrolos vizsgálatban nyerhető.
· Végezetül sajnos meg kell említeni, hogy a kínai gyógyszergyártók okozták az elmúlt évek legnagyobb, nagyon sok ember halálát okozó gyógyszer hamisítási botrányait (pl. hamisított heparin)
· Nagyon veszélyes az EU egyezményen kívüli, önálló engedélyezési és beszerzési folyamatot elindítani hazánkban. Ez számos egészségpolitikai problémához is vezethet.
· Fontosabb indok, hogy a kínai dokumentáció pontos, sokrétű, gyors elemzése jelentős számú, különböző képzettségű szakember együttműködésére épül. Noha kiváló szakembereink vannak, ezt a munkát gyorsan és magas színvonalon csak az EMA együttesen, a tagállamok szakértői gárdájára támaszkodva tudja biztosítani. Ez az együttes szakértő gárda képes csak a gyártás és a készítmény minőségének folyamatos ellenőrzésére is.
· A kínai gyártók EMA engedélyezési folyamat lebonyolítását nem kérték. Mi ennek az oka?
Összegezve, az Orbán Viktor által elindított kínai vakcina beszerzés egészségügyileg veszélyes, szakmailag teljesen megalapozatlan. Hamis biztonságérzetet, esetleg súlyos mellékhatásokat fog eredményezni. Ezért mindenkinek össze kell fognia ennek megakadályozására. Szerintem a gyorsan fejlődő vakcina termelési kapacitás gyorsabb és jobb vakcina ellátást biztosít hazánknak, amennyiben megmaradunk az EU beszerzés keretében. A kínai vakcina ellenőrzését az EMA rendszeren belül kellene megoldani. Pozitív EMA döntés esetében természetesen a kínai vakcina alkalmazását is örömmel elfogadnám.
A szerző a Wayne State Egyetem, Hematológiai és Onkológiai Intézetének korábbi visiting professora, Detroit, USA