A kínai gyártó nem kért európai jóváhagyást!

Posted by

Lakatos Pál
>Orbán ma reggel nyilatkozott a Kossuth Rádiónak, idézem: “Az operatív törzs reggeli ülésén kérdés volt, hogy az orosz és a kínai vakcinával mi a helyzet. Orbán közölte, kínai vakcina van, tömegesen is tudnak szerezni, ezek a csatornák meg vannak nyitva, ehhez az kell, hogy az egészségügyi hatóságok elfogadják.Nincs olyan kockázat, hogy esetleg nagyobb kárt csinálunk egy ilyen vakcinával, mint a betegség maga, amit el akartunk kerülni. Tízmillió számra oltják a saját népüket az oroszok és a kínaik is. A hatóságokat arra kértem, körültekintően, a lehető leggyorsabban járjanak el. (…) Az oltási tervről szólva közölte, hamarosan végeznek az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakóinak oltásával. A harmadik kategória a 60 év feletti krónikus betegségben szenvedők csoportja, őket három nagy betegség alapján határoztuk meg, 1 millió 756 ezren vannak. Ennyi kínai vakcinánk lenne is– fogalmazott.”

Egy mai uniós sajtótájékoztatóról: “Az Európai Bizottságnak nincs tudomása arról, bármiféle kapcsolat lenne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a koronavírus elleni vakcina kínai fejlesztője között, továbbá az Európai Bizottság sem áll kapcsolatban a kínai oltóanyag-fejlesztővel – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken az MTI szerint.” (Napi.hu, 2021. január 15-e, 20 óra 02)
Márpedig csak azzal a vakcinával olthatnak az uniós országok, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ellenőrzött és engedélyezett. Orbán viszont a hazai szakembereket sürgette a kínai vakcina elfogadására.
Akkor mégis, hogy jön a képbe Kína?
***
Az Európai Bizottságnak nincs tudomása arról, hogy bármiféle kapcsolat lenne az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a koronavírus elleni vakcina kínai fejlesztője között, továbbá az Európai Bizottság sem áll kapcsolatban a kínai oltóanyag-fejlesztővel – közölte Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság  szóvivője. Kiemelte: az Európai Unió az oltási stratégiáját a minőségi vakcinák beszerzésére helyezi, azokra az oltóanyagokra, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hatékonynak és biztonságosnak ítél. Mindezek nagyon fontosak az európaiak bizalmának kiépítéséhez. Az Európai Bizottság széles és átfogó oltóanyag-portfóliót állított össze mindazon vállalatok által fejlesztett vakcinákból, amelyek megfelelnek az unió szigorú kritériumainak – emelte ki a szóvivő. Az Európai Bizottság idáig az AstraZeneca (400 millió adag), a Sanofi–GSK (300 millió adag), a Johnson & Johnson (400 millió adag), a BioNTech–Pfizer (600 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Moderna (160 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. (euronews)