Orgazdák

Posted by
Gábor György
>Néhány nappal ezelőtt írtam az Ódry Színpaddal és a Vas utcai ingatlannal kapcsolatos hírek apropóján a szimbolikus terekről és a szimbolikus terek legfőképp politikai és vallási fundamentalizmusból fakadó pusztításáról. Az ókori zsidó vallási centrumot, a Templomot két ízben is lerombolták, pogány és keresztény templomok vagy zsinagógák alakultak át jobb esetben kocsmákká vagy bordélyházakká, rosszabb esetben üszkös romhalmokká, pusztultak a filozófusok otthonai, a bölcselet csarnokai, pusztultak könyvtárak, temetők és szent helyek, egy ország „kollektív bölcsessége” rombolta le teljesen értelmetlenül saját Nemzeti Színházát, s persze pusztultak városok, Thébai, Halikarnasszosz, Türosz, Perszepolisz, Kisinyov, Lidice, Varsó, Hirosima, Szarajevó, Groznij, s ha Spengler „városépítő állatnak” nevezte az embert, minden további nélkül ugyanezt az embert „várospusztító állatnak” is mondhatjuk.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem maffiózókat megszégyenítő módon önmagát tulajdonosi viszonyba helyező illegitim kuratóriumának jellemtelen és primitív alakjai – eddig nem cáfolt hírek szerint – a Magyarországi Református Egyháznak kívánja „visszaszolgáltatni” a Vas utcai épületegyüttest.
A jó édesanyátokat!
Azt állítják, hogy a mai Ódry Színpadnak helyet adó épület eredetileg a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetségének székháza volt, és benne protestáns helyőrségi templom is működött, majd az ingatlant 1950-ben államosították, nyolc évvel később kamaraszínháznak építették át, s mai nevét 1959-ben kapta, azóta pedig az épület a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdona.
Csakhogy ez – tudtommal – egyszerűen nem igaz.
Az ingatlan ugyanis sohasem volt a Magyarországi Református Egyház tulajdonában, azt csak használták, ám az ingatlan a főváros tulajdonát képezte.
Másrészt milyen alapon „szolgáltatná vissza” a kuratórium az ingatlant, amikor a „visszaszolgáltatások”, azaz az egyházi ingatlanok rendezésének kérdése 2011-ben végleglegesen lezárult?
A kuratórium tudós és felkészült tagjai a „konzervatív keresztény” szellemiséget hiányolták az SZFE képzéséből. Ha a lopott szajré továbbadását, azaz az orgazda tevékenységet nevezik „konzervatív keresztény” értékrendnek, akkor igazuk van: ez az eddig valóban hiányzó szellemiség most velük együtt érkezett meg az SZFE-re, s ezt a szellemiséget kívánják ápolni, fenntartani és megőrizni.
Most már akár teljes szimbiózisba is léphetnek eme szellemiség legfőbb otthonával, a budavári Karmelita kolostorral.
Címkép: Ódry színpad