Kép – regény

Posted by
Kert Attila
>Nem bírom levenni a szememet ezekről a képekről. Amit látsz, az három független állam vezetőjének tárgyalása. Afféle béketárgyalás. Vagy tűzszüneti.
Az előzmény az, ugye, hogy az amerikai elnökválasztás miatti káoszt kihasználva Azerbajdzsán véghezvitte régi vágyát, és fegyverrel szerezte meg (vissza) a regényes nevű Hegyi-Karabah nagy részét az ott ősidők óta élő örményektől.
(Rogán Antal rémálma valósul meg éppen, kersztény templomok helyére mecsetek épülnek, de történetesen ebben a konfliktusban – amit nevezhetünk az évszázad eddig legsúlyosabb fegyveres kersztényüldözésének – Európa Legnagyobb Kerszténye valamiért nem az elüldözött keresztények, hanem az elüldöző muzulmánok oldalán áll; de ez most mellékszál.)
Na, és az történt, hogy a két konfliktusban álló állam vezetői, Ilham Alijev azeri elnök és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök elutazott Moszkvába, ahol leültek Putyin elnökkel megbeszélni, hogy mi legyen.
De nekem erről a képről csak az jut eszembe, amikor gimiben behivatott minket az igazgató, hogy ki vitte be a röplapokat. Vagy ki kezdte a verekedést. Aztán felolvasta az intőt, amit már rég beírtak az ellenőrzőnkbe. (Nagyon úgy tűnik, hogy minkét fél kapott a pofájára.)
Órákig el tudnám nézni ezeket az arcokat, a testbeszédet, a díszleteket. Független államok. Tárgyalás.