Ferde szemmel

Posted by

Iván Gizella
>Na most, hogy kidühöngtem magam a kisherceg katonai karrierjén, meg a király rádió interjúján, bosszankodhatok tovább a kínai vakcina miatt. Kész csoda egyébként, hogy engem, a türelem szobrát is ki tudnak hozni a sodromból.
S most komolyan mondom, eddig nagyon szelíden hoztam fel csak, hogy belemásztok a lelkünkbe, hogy szétszakítottátok az országot, hogy nagyképűek, szemtelenek és pofátlanul gazdagok lettetek ti is meg a cseppet sem kedves családtagjaitok, haverjaitok. Hogy tiétek már a Balaton, a fél, ugyan már lassan az egész ország, hogy hízik a számlája az igen tehetséges és intelligens strómanoknak, de azt hiszem elég volt. S talán nem csak nekem.
Nálam az utolsó csepp a kínai vakcina volt. Azt mondja a nagyvezír, hogy a hatvan éven felülieknek és a krónikus betegeknek pont elég lesz, amit megrendeltek. Ja, hogy nincs meg az uniós jóváhagyás? Kit érdekel, a királynak egy görög, mármint az uniós biztos, ne mondja meg, mit csináljon.
Ha ő nem, hát majd én megmondom.
Először is királyom, oltasd be magad és a kedves családodat, az idős rokonaidat, meg az igen bátor százharminchárom képviselődet, akik neked minden elhisznek és minden eszement ötletedet jóváhagyják. Meg a híveidet se hagyd ki a jóból. Bár, ha ebbe belegondolok, lehet ők sem fognak sorba állni a kínai meg orosz vakcináért. Azt előre megmondom, én akkor sem fogok elgondolkozni rajta, hogy engedjem-e magamnak beadatni, ha ők fél év múlva élve maradnak, s netán az unió is engedélyezte a nagyon is kockázatos kínai és orosz vakcinát, Ezeket nem. Mert lehet, hogy bízom a kínai vagy orosz tudósokban, hiszen ők is jót akarnak, csak a társadalmi és politikai környezetük lehetetlenné teszi őket, s megkérdőjelezhetővé az eredményeket. S gondolom vagyunk így még egy páran, akik ferde szemmel nézünk a kínai vakcinára.
Az olyan országokban, ahol nem drága az emberélet, ahol politikai gyilkosságok folynak, ahol már több neves kutató zuhant ki már az emeleti ablakokból, mert kritizálni merészelték a járványhoz való állami hozzáállást, ahol az első orvos, aki a járványra figyelmeztetett, az öngyilkosságba menekült? Vagy segítettek neki egy kicsit? Szóval a király azt akarja, hogy jómagam és a hatvan feletti betegek is ebben, ezekben az országokban bízzanak. No nem. Vannak már rossz példák az ötven százalékos hatékonyságú vakcinákra. Brazília például ráfázott, hogy ezekből vett. Semmi eredmény, semmi hatékonyság. Ami igen beszédes, hogy állítólag az uniót meg sem kérték, hogy a kínai vakcinát megvizsgálja, majd mi itthon megadjuk az engedélyt. Most mondom, felesleges munka. Az emberek többsége száz százalék, hogy nem akar majd uniós engedély nélküli kínai vakcinát. Nekem például jó lesz a Pfizer-Biontech vakcina is.
Tudom én, hogy a király attól fél, hogy a járvány miatt nem lehet életre kelteni még jó ideig a gazdaságot, sőt jöhet a harmadik hullám is, de! Ezt nem a nyugdíjasok és betegek kárára kellene meglépni. Azzal is tisztában vagyok, hogy Norvégia szálka a kormány és király szemében, viszont ott az első etapban oltják be a betegeket és az időseket. Igaz, ott is figyelmeztetnek, a biztonságosnak tűnő vakcina is több halálesetet eredményezett. s pont az idős, beteg embereknél. Nekünk az emberséges társadalom viszont, ahol körültekintően bánnak az emberekkel, nem példa.
Bocsánat, nem nekünk. Nekik.

(Most jött a hír, lemondott annak a kínai vakcina gyártó cégnek a vezetője, ahonnan a kormány venni akarja a vakcinákat. Lehet találgatni, politikai, vagy szakmai okok alapján.)
Címkép: Pápai Gábor rajza – még az orosz vakcináról