Trump szétveri a republikánus pártot – áldja meg az Isten!

Posted by

Thomas L. Friedman
>Amikor már minden tényt tudunk a Capitólium elleni áruló támadásról, amelyet Trump elnök kezdeményezett, három impeachment sem lenne elég. Gondoljuk csak el, mi volt a Washington Post hírének élén: “Egy videón látszik, ahogy a capitóliumi csürhe levonszol egy rendőrt a lépcsőn, és egy másik tüntető egy rúddal üti, amelyen az amerikai zászló lobog.”
Ezért van az, hogy miközben azt akarom, hogy Trump tűnjön el – és azt se bánom, hogy ezekben a feszült időkben elhallgattassák – nem vagyok biztos abban, hogy ne lehessen a jövőben sem a Twitteren és a Facebookon. Nagyon fontos munka vár még Trumpra elnöksége után, és szeretném, ha meglennének a megafonjai, hogy széttrombitálja velük ezt a Republikánus pártot.
A legelső kívánságom Amerika érdekében az, hogy szakadjon szét a Republikánus párt váljanak el az elvhű republikánusok az elvtelen republikánusoktól és a Trump-hívőktől. Ez két okból is áldás lenne Amerikának.
Először is, mert ez véget vethet a kongresszus tehetetlenségének, és lehetővé teheti számunkra azt, hogy olyan nagy dolgokat tegyünk az infrastruktúra, az oktatás és az egészségügy területén, amely dolgok MINDEN amerikainak segítenének – nem utolsósorban a Trump táborában lévőknek, akik azért gyülekeztek ott, mert korábban figyelmen kívül hagyták, megalázták őket és otthagyták őket az út szélén.
Ha csak néhány elvhű jobbközép republikánus, mint Mitt Romney és Lisa Murkowski, elhagyná ezt a G.O.P. -ot vagy egyszerűen hajlandóak lennének együttműködni Biden balközép csapatával, a Ház Problémamegoldó Csoportjával és a szenátus hasonló gondolkodású tagjaival – azokkal az emberekkel, akik a legutóbbi ösztönző törvényjavaslatot elfogadták, akkor – minden eddiginél erősebbé válnának. Így nekikezdhetünk felszámolni a nemzetünket elátkozó őrületet, és visszatérhetünk oda, hogy egymást polgártársnak, és nem ellenségnek lássuk.
A második dolog: ha az elvhű republikánusok szakítanak a Trump-hívőkkel, akkor a Trump-hű megroggyant GOP-nak nagyon nehéz lesz a közeljövőben nemzeti választást nyerni. S annak alapján, amit most láttunk ezek a trumpisták abszolút nem kaphatnak megint hatalmat. Gondoljuk csak el, hogy mit tettek. A Trump-hívő törvényhozók önként terjesztették a Nagy Trump Hazugságot. Gondoljuk csak el mekkora volt is ez!  Történt ez a választás, a leghősiesebb az amerikai történelemben, amelyen a valaha legtöbb amerikai szavazott szabadon és egy halálos járvány közepette. Trump ezt csalásnak minősítette, mert nem nyert. Ezután a Nagy Hazugságra hivatkozva nyolc republikánus szenátor és 139 képviselő arra szavazott, hogy vegyék el Biden győzelmét. Ez elmebaj.
Emiatt remélem, hogy a párt szakadni fog. És itt jön a képbe a még mindig zajongó Trump. Segíti a szakadást.

A cikk angol nyelven, és teljes egészében itt olvasható.