Szegény fiú, akinek száz arca van

Posted by
Radnai György
– Apu! „Hogy megy be, az a nagy elefánt az oroszlán barlangjába?”
– „Szépen mondom, én ezt nem tudom, kérlek.”
– Nem? Egy apának mindent tudnia kell!
– Tudom, de ezt nem tudom.
– Akkor legalább azt, hogy az Orbán Gáspár, tudod a Puskás Akadémia volt középpályása, a Felház nevű karizmatikus keresztény mozgalom volt vezetője, aki most szerződéses katona közpénzből, „csaknem 40 milliós minisztériumi ösztöndíjjal végezte el a brit katonai elitképzőt”?
– Khm: igen, olvastam róla, de mi a kérdésed?
– Akkor ez a Gáspár a saját lábán áll vagy a miénken?
– Biztosan nagyon jó katona!
– Apu, ez nem hadititok?
– Lehet. De most már nézd az elefántokat.
– Már csak egy kérdésem van: NEM IRGALMATLANUL NAGY POFÁTLANSÁG EZ?
***
Sándor Ica

>”Hogy az ötgyermekes kormányfő egyetlen fia katonai pályára lép, a kívülállók számára váratlan lehetett. Futballistának készült, a Videoton FC neveltje volt, az NB II.-ben 2010 őszén játszott először – csereként az utolsó négy percben. 2011-ben a Videoton FC-től profi szerződést kapott, majd az apja közreműködésével létrejött felcsúti Puskás Akadémiához került, ahonnan a Videoton második számú, az NB III.-ban játszó csapatában is megfordult. A középpályás játékos az NB I.-ben 2014 márciusában mutatkozott be

a felcsúti csapat színeiben, – a Honvéd elleni 4-0-s hátránynál állhatott be az utolsó 12 percre –, de egy hónappal később – 12 NB II.-es és két NB I.-es mérkőzésen való részvétellel a háta mögött – kiújuló sérülése miatt végleg elhagyta a profi futballt.
Még abban az évben az Empower a Child keresztény karitatív szervezettel Ugandába utazott, ahol gyerekeket tanított meg futballozni. Saját bevallása szerint ekkor vált igazi hívővé. „Afrikában találkoztam Jézus Krisztussal úgy, ahogy azóta ismerem őt” – mondta erről később a Golgota rádiónak.
Hazatérte után – társaival – megalapította a Felház keresztény mozgalmat, amely a Körcsarnokban, a MOM Sportban is tartott rendezvényeket. „Nem hiszem, hogy az embereknek az különleges és izgalmas, hogy valaki egy egyedüli pozíciót betöltőjének a fia…Annyira csodálatos isten gyermekének lenni, hogy ilyenkor mindig meglep, hogy a miniszterelnök gyermekének lenni, az miért olyan érdekes” – mondta  az Indexnek még 2018-ban.
Három és fél év után, 2019 márciusában a mozgalom befejezte működését, azzal, hogy a keretein belül elindult missziós tevékenységek már a Felház nélkül is folytatódhatnak.
Mindeközben Orbán Gáspár az ELTE Állam- és Jogtudományi Karára járt, amelyet 2018-ban végzett el. A jogi pálya helyett azonban jött a katonai, esküjét 2019 nyarán tette le. Alig két hónappal később pedig már meg is kezdhette a Sandhurst Királyi Katonai Akadémián tanulmányait két magyar társával, a HM ösztöndíjasaként.”