A 22-es új csapdája

Posted by

Gábor György
>Most persze pompás idézeteket hozhatnék mondjuk Plautus A hetvenkedő katona vagy Hašek Švejk, a derék katona c. művéből, mégsem teszem. Helyette nagyon is komoly maradok, egyúttal értetlenségemnek adok hangot. Joseph Heller A 22-es csapdája c. regényét vajon miért nem olvasták napjaink újságírói? Idézem a regény egyik kulcsjelenetét:

– Orr őrült? – De még mennyire az – mondta Daneeka Doki. – Leszerelheted? – De még mennyire le. De neki először kérnie kell, hogy szereljem le. Ez is benne van a szabályban. – Akkor miért nem kéri, hogy szereld le? – Azért, mert őrült – mondta Daneeka Doki. – őrültnek kell lennie, ha még mindig felszáll bevetésre, amikor annyiszor csak egy hajszálon múlt, hogy ott nem maradt. De mennyire leszerelhetem Orrt. Csak neki először kérnie kell, hogy szereljem le. – Csak ennyit kell tennie azért, hogy leszereljék? – Csak ennyit. Kérje tőlem. – És akkor leszereled? – kérdezte Yossarian. – Dehogy. Akkor már nem szerelhetem le. – Úgy érted, hogy valami csapda rejlik itt? – De még milyen csapda – felelte Daneeka Doki. – A 22-es csapdája. Bárki, aki ki akarja magát vonni a harcállományból, az valójában nem őrült.
Szóval leszerelni csak azt a katonát lehet, aki ezt az elmeállapotára hivatkozva kéri. Aki viszont ezt kéri, az nyilvánvalóan nem lehet őrült, csupán ki akarja magát vonni a harci állományból, következésképp nem szereltethető le.
Akkor vajon most miért érdeklődnek az újságírók a Honvédelmi Minisztériumnál vagy egyenest Orbán Gáspárnál, hogy hat hetes kiképzés és két hónapos szolgálat után hogyan kerülhetett ki a miniszterelnök saját lábán és saját vállról indítható rakétáján álló fia ösztöndíjasként a kadétonként közel negyvenmillió forintba kerülő brit elit katonai iskolába?
Hiszen ha erre a kérdésre válaszolnának, a minisztériumban is, meg maga Orbán Gáspár is, akkor tisztességes emberek lennének mind. De ha tisztességes emberek lennének mind, akkor a Honvédelmi Minisztériumból nem küldték volna ki, illetve Orbán Gáspár nem pályázta volna meg az ösztöndíjat.
A 22-es csapdája.