Trump egészséges

Posted by
Székely Ferenc
>Részemről egyetértek az alelnök levelével, amit tegnap intézett Nancy Pelosi házelnökhöz annak kapcsán, hogy az Alkotmány 25. kiegészítésére hivatkozva felszólították az elnök elmozdítására, de ő ezt megtagadta.
Erről azt érdemes tudni, hogy a hivatalban lévő elnök mandátuma több módon is megszűnhet. Ilyen az elnök halála, lemondása vagy az ellene sikeresen lefolytatott kongresszusi vádeljárás (impeachment), amire sosem volt példa az USA történetében.
Jogtudósok szerint ilyen teoretikus eset volna az Egyesült Államok megszűnése vagy feloszlása is, de ez már a mesék birodalma.
További lehetőség ez a bizonyos felmentés, ami csak akkor alkalmazható, ha az elnök alkalmatlanná válik hivatala ellátására. Magyarán: fizikailag vagy/és szellemileg nem képes betölteni a főparancsnoki tisztet, nem képes a szükséges intézkedéseket megtenni.
Az 1967-ben megalkotott 25. alkotmánykiegészítésbe foglalt felmentés, amit az alelnök kezdeményezhetne: orvosi kérdés. Kivéve azt a kalandfilme illő esetet, ha az elnök netán eltűnik, elrabolják, túszul ejtik, gyíkká változik, és emiatt nem tudja ellátni hivatalát.
De nem szólhat arról, hogy az elnök politikája vagy valamilyen nyilatkozata nem tetszik valakinek vagy valaki azt veszélyesnek, károsnak vagy alkotmányellenesnek gondolja.
Volt eset, hogy az elnök maga kérte ideiglenes (pro tempore) felmentését egészségi okok miatt. Ez megtörtént Ronald Reagan és George W. Bush esetében is, amikor műtétnek vagy kábítással járó vizsgálatnak vetették őket alá, és erre az időre az alelnököt hatalmazták fel az ügyek intézésével, teljes jogkörben. A felmentés záradékába beírták, hogy az öntudat visszanyerése után a hivatal automatikusan visszaszáll az elnökre. Ronald Reagan, amikor megkezdte elnöki működését, egy általános felhatalmazást adott ki ilyen esetekre, tekintettel magas életkorára.
Itt most nem állt elő ilyen körülmény. Trump elnök egészségi és szellemi állapota megfelelő (bár ezt sokan vitatják, de nem bizonyított orvosi alapon), tehát vele szemben az intézkedés alkalmazása tisztán politikai alapú lett volna, ami elfogadhatatlan.