Szaúd-Arábia 170 kilométer hosszú megavárost épít

Posted by

Mohamed bin Szalmán koronaherceg Szaúd-Arábia történetének legjelentősebb városfejlesztési projektjét jelentette be vasárnap. A város a NEOM nevű, egy hatalmas, futurisztikus megaváros építését célzó fejlesztési projekt első üteme, amely a The Line, azaz „A Vonal” nevet kapta. A Vörös-tenger egyik mesterséges szigetétől a keleti Tabukon át Qiddiyáig elnyúló város egyetlen, 170 kilométer hosszú, autók és utcák nélküli útból állna.
Egy része alagút formájában átmenne a Jebel al-Lawz hegy alatt is Egyelőre nem sok konkrétum derült ki a projektről, de a koronaherceg bejelentése szerint a Vonal teljesen karbonsemleges lenne, azaz nem bocsátana ki szén-dioxidot, és lakói 5 perces sétával elérhetnének mindent, ami mindennapi tevékenységeikhez szükséges, de ha kell, a Vonal egyik végétől a másikig is elutazhatnak akár 20 perc alatt a Hyperloop vasúttal vagy repülővel is. A tervek szerint itt épülne fel a világ legnagyobb repülőtere is.

Mohamed bin Szalmán szerint 1 millióan lakhatnak majd a városban, melynek építését már 2021-ben megkezdhetik. Pénz van rá: a teljes NEOM projektre 500 milliárd dollárt szánnak, ami több mint az éves magyar GDP háromszorosa. Ennél a beruházásnál is az a cél, hogy királyság 2030-ra eltávolodjon az olajfüggőségtől. A Midle East Eye honlap szerint a projekt 48 milliárd dollárral járul majd hozzá a királyság gazdaságához és 380 ezer munkahelyet hoz létre. Az arab országokban és Szaúd-Arábiában sokan ellenzik a projektet, a NEOM által beépíteni kívánt földek egy része ugyanis helyi törzsek kezében van. Kritikusai szerint a koronaherceg nem tud komoly befektetőket a Vonal mögé állítani, ezért az urbanisztikai terv csak egy kétségbeesett, gyerekkönyvből kölcsönzött elvetélt terv.

https://falanszter.blog.hu/