Kiszolgáltatottnak lenni

Posted by

Fábián András
>Pár napja foglalkoztam az oltási regisztráció kérdésével annak apropóján, hogy Dr. Kelemen Erzsébet, helyettes fővárosi és megyei tisztifőorvos lényegében ultimátumot adott 10 millió magyar állampolgárnak, amikor azt írta egy megkeresésre: „Aki nem regisztrál, az önmagát zárja ki az oltandók köréből, mivel nem jelzi oltási igényét, így a népegészségügynek nem juthat tudomására ilyen irányú igénye. Oltásra időpontot azok kaphatnak, akik kérik ezt.
Hivatalosan senkit nem értesítenek, mivel az oltás, ismételten mondom: ÖNKÉNTES. Amennyiben szeretne oltást kapni, kérem, regisztráljon.”

Saját álláspontom szerint (https://ujnepszabadsag.com/2021/01/10/keressen-minket-bizalommal/) ez az egész kormányzati regisztráció az első pillanattól láthatóan improduktív, felesleges és értelmetlen. Pontosabban van értelme. Több is. Egyrészt arra hivatott, hogy te, hülye állampolgár, érezzed ám, hogy a kormánytól és személyesen Orbán Viktortól függ az, hogy mikor kaphatod meg a neked egyébként alanyi jogon járó oltást. Másrészt, hogy a sok hülye libsibolsit hergeljük, akik az elsővel tökéletesen tisztában vannak, és a személyiségi jogaikba való beavatkozásnak tekintik ezt a regisztrációs bohóckodást. Van miről beszélni megint. Különösen, miután előbb Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője, majd az adatokat gyűjtő politikai (!) intézmény, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetője, a miniszterelnök kabinetfőnöke is meglehetősen szoft módon nyilatkozott a regisztráció szükségességéről. Simicskó szerint „nem kötelező regisztrálni a vakcinainfo.gov.hu-n ahhoz, hogy az ember oltást kapjon”. Rogán is csak annyit mondott, hogy aki nem regisztrál, az „hátrább kerül a sorban”.

Az adatvédelmi ombudsmant is megkérdezték, hogy mi a véleménye arról, hogy az állampolgárok legérzékenyebb személyes adatai a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetirodához kerülnek, amely tárolásra átadja azokat az Idomsoft Zrt. nevű cégnek, amely egyébként a választási rendszert (és ki tudja még milyen adatbázisokat) is kezeli. Péterfalvi Attila szerint “sem Rogán Antal, sem más illetéktelenek nem nézegethetik senkinek az egészségügyi adatait”, adatbázisépítésre pedig csak akkor használható a regisztráció, ha az illető hozzájárulást ad.  Egészen pontosan így fogalmazott: “Az online regisztrációnál két cél van. Az egyik az oltásra való bejelentkezés, a másik az, hogy – amennyiben valaki folyamatos kapcsolattartást szeretne a kormányzattal – megadhassa az elérhetőségeit. Ehhez azonban az adott rubrikára rákattintva külön hozzá kell járulnia. Az első esetben a Miniszterelnöki Kabinetiroda titkosítva kezeli az adatokat, nem fér hozzájuk, nem is látja azokat. A második esetben a kabinetirodához csak a konzultációt igénylők neve és kapcsolattartási adatai kerülnek. A kettő között nincs átjárás.”

Tisztelem Péterfalvi úr optimizmusát, mindaddig, amíg az Idomsoft Zrt. be nem lép a képbe. De belép és ettől kezdve jó okkal feltételezhető, hogy nekik semmiféle akadályt nem jelent belépni a jelentkezők adatlapjának tartalmába, és úgy módosítani azokat, ahogyan az nekik tetszik. Mivel ők írták a jelentkezési szoftvert, könnyedén lehet a nemből igen, és lehet az üres kockából jelölt. Akkor aztán szabad a gazda. Ellenőrizze, aki tudja.

Le kell szögeznem, hogy nem az én hibám, hogy már régen elvesztettem a kormány megbízhatóságába vetett bizalmamat. Túlságosan sokat hazudott, csalt és manipulált. Ezek után az sem teljesen világos, hogy ha van internetes regisztráció, akkor miért kellett az idősekhez levélben fordulni. Persze, tudom, hogy sok élemedett korúnak nincs internet hozzáférése. Ámde vajon miért nem fogadják el az idősek internetes jelentkezését, csak ha a levelet küldik vissza? Vajon a levelet a határon túli, magyar útlevéllel rendelkezők is megkapták? Ha visszaküldik, ők előnyt élveznek az itthon élőkkel szemben?

Magyar György szerint: „Jogi nonszensz, hogy egy önkéntes oltás előfeltétele egy kötelezőnek mondott, adminisztratív aktus, amelyet egyébként semmilyen jogszabály sem rögzít. (Ha kötelezővé teszik az oltást, akkor meg totálisan felesleges a regisztráció megkövetelése! – a szerző)

Erre tekintettel kijelenthető, hogy a kormány járványügyi intézkedései közül az előzetes regisztráció ötlete is olyan, amely éppen az oltással szembeni bizalmatlanságot növeli a társadalom széles körében ahelyett, hogy azt erősítené.”

Megint szeretném határozottan leszögezni, hogy az oltást maximálisan szükségesnek tartom. Olyannyira, hogy minél előbb szeretném megkapni. A zsarolást viszont zsigerből elutasítom. Az egészségemmel senki ne zsarolhasson engem, legkevésbé a kormány, amelynek alapvető kötelessége gondoskodni minden állampolgár egészségéről. Éppen ezért adott esetben, a társadalmi önvédelem jogán támogatom az oltás kötelezővé tételét. Elvárom a magyar kormánytól, hogy bizonyítsa be ezzel is, amit nagy kék plakátokon hirdet úton-útfélen: Minden élet számít. Ennek a törődésnek az igazolása eddig közel 11 ezer ember élete (halála) árán sem sikerült.

Nem hagy azonban nyugodni ez a regisztráció-dolog. Körkérdést intéztem tehát barátaimhoz és ismerőseimhez, akik külhonban élnek. Vajon náluk, ott, az idegen országban, kell-e regisztrálni ahhoz, hogy az oltásokat szervező egészségügyi kormányzat elérje őket. Itt összegzem a beérkezett válaszokat:

Svájc – nem.

Ausztria (Magyarország Covid-védelmi laboratóriuma!) – nem.

USA – mi az a regisztráció? Nem!

Anglia – nem.

Izrael – nem.

Románia – lehet jelentkezni annak, aki kér oltást, és a jelentkezőt azonnal tájékoztatják a helyről és az oltás idejéről. Mindig az éppen soron következő csoport jelentkezését fogadják. (szerintem ez nem azonos azzal a regisztrációval, aminek itthon lehetünk tanúi – a szerző).

Belgiumban – nem.

Szerbia – jelentkezni lehet és a kívánt oltóanyagot is ki lehet választani.

Magyarország igen.

Az Orvosi Kamara elnöke, Kincses Gyula elmondta, hogy őket senki meg nem kérdezi és senki nem tájékoztatja járványügyi kérdésekben. Senki nincs, akivel konzultálni tudnának vagy javaslatokat tudnának tenni. A háziorvosok sem kapnak tájékoztatást, a szervezésbe be sem vonták őket. A magyar oltási terv köznevetség tárgya, mivel még az első körös orvosok sem tudnak jelentkezni a kijelölt oltópontokon. Emlékeztetőül: a kormány, illetve a miniszterelnök eredetileg olyan 25 ezer oltóközpont azonnali felállítását és a teljes lakosság 2 nap alatti (egy hétvégén) történő átoltását vizionálta. Jelenleg 25 (huszonöt) oltópont működik, ebből 7 Budapesten. Egy oltópontra 400 000 fő jut. Eddig napi 10 ezret oltottak be országosan. Ebben az ütemben tehát közel 3 évig tartana a teljes lakosság átoltása. Eddig lehetne kihúzni a rendkívüli állapotot.

Summa summárum, a magyar embernek éreznie kell, hogy Magyarország Kormánya uralkodik rajta. A legfontosabb aktus a regisztráció. A regisztrációhoz képest minden egyéb másodlagos, vagy érdektelen. Majd Orbán és Rogán eldönti, hogy ki az elsőrendű, és ki a másodrendű állampolgár. Ki az, aki előre kerül, és ki az, aki hátra. Erről persze még csak egy visszaigazoló e-mailt sem kap az említett állampolgár, nehogy véletlenül valakinek eszébe jusson reklamálni.