Hosszú kések éjszakája

Posted by
Hirschler Richárd
>Függetlenül Trump működésének megítélésétől, elgondolkoztató, milyen veszélyeket rejt magába a tech cégek monopolhelyzete, illetve az azzal való visszaélés lehetősége.
Poroszkai Attila
bejegyzése „Zajlik a techcégek oligarcháinak virtuális „hosszú kések éjszakája”, az online tér politikai alapú tisztogatása.
Gondolom, mindenki tudja, hogy Twitter és Facebook törölte, illetve felfüggesztette Trump fiókját. De nem álltak meg itt, teljesség igénye nélkül felsorolom az elmúlt 24 órában történt fejleményeket:
– jött a többi Trump-hoz kapcsolódó pl. Trump Team fiók, több konzervatív politikus pl. a nemzetbiztonsági tanácsadó Michael Flynn (akit Trump nem régen elnöki kegyelemben részesített), az országos ismertségű, konzervatív rádiós Rush Limbaugh, a Trump kampánystábjában dolgozó Gary Coby fiókját azonnal törölték, miután Donald Trump-ra változtatta a nevét. Sidney Powell ügyvédnő fiókja szintén törölve.
– Trump megmaradt POTUS (President Trump) twitter fiókjáról azonnal törlik az új tweet-jeit. Az utolsó hozzászólás december 24-én íródott.
– Facebook törölte a félmilliós tagsággal bíró „WalkAway” csoportot, amely a Demokrata Párt szavazóit biztatták elhagyásra (walk away).
– erre nagyon sokan elkezdtek regisztrálni a Parler nevű platformra (olyan, mint a Twitter), ahol több „száműzött” is tevékenykedik pl. Milo, Gavin McInnes, Stephan Molyneux, Sargon Akkad, Megadja Gábor, Alex Jones stb. Őket már hónapokkal, évekkel ezelőtt kitiltották FB-ről, Twitter-ről.
– Google és Apple állítólag 24 órás ultimátumot adott Parler-nak, hogy megalkossák „szigorú moderációs elveket”. Le se telt a 24 óra, Google Play és App Store áruházakról már nem lehet letölteni mobilra az alkalmazást (csak körülményesen, manuálisan böngészőbe beírva lehet belépni, mintha interneteznél).
– Az ismert legnagyobb, fórumozásra szakosodott oldalak pl. Discord és reddit törölték a Trump-pal kapcsolatos topikokat.
– YouTube bejelentette, hogy minden olyan videót azonnal törölnek, amelyben amerikai választási csalás a téma. Egyébként YouTube Google tulajdona.
– YouTube törölte Steve Bannon „War Room” nevű podcasting-es fiókját.
– Campaign Monitor nevű e-mail szolgáltató leállította Trump Team kampánystábjának levelezését, elvágva a feliratkozóktól.
– Mozilla egyik blogírója nyíltan kijelentette, hogy több kell a deplatforming-nál.
– Parler képviselője azt mondta Fox News-es műsorban Tucker Carlson-nak, hogy fönnáll a veszélye, hogy az internet hosting szolgáltató (remélem, érthetően fordítottam) kihúzhatja őket végleg az online térből.”
– A Redditen törölték az r/DonaldTrump subredditet.
– A Twitch törölte Trump csatornáját.
– A Shopify letiltott két, Trumphoz kapcsolódó online áruházat.
– A Google kivette az áruházából a Parler nevű, konzervatívoknak és szélsőjobboldaliak szóló appot, az Apple pedig 24 órát adott nekik, hogy moderálják a tartalmakat.
– A YouTube felgyorsítja a Trump és más csatornák elleni, választási csalásokról szóló hamis állítások miatt érkezett panaszok érvényesítését.
– A Facebook letiltotta Trumpot legalább a következő 2 hétre, amíg át nem adja a hatalmat Joe Biden megválasztott elnöknek.
– Az Instagram szintén.
– A Snapchat szerdán letiltotta Trump fiókját, mert úgy véli, hogy a fiók elősegíti és terjeszti a gyűlöletet és erőszakra buzdít.
– A TikTok letiltott több trumpista hashtaget, például a „stormthecapitol”-t és a „patriotparty”-t.
A Discord letiltotta a The Donald szervert.
A Pinterest a novemberi választás óta korlátozza az olyan Trump-párti témákhoz kapcsolódó hashtageket, mint a „StopTheSteal”.