A fogorvos

Posted by
Barasz Péter
(Breszt, Belariusz)

>A tiltakozási hullám aktuális számai (a 12, hála az Égnek, nem növekedett – ennyi a halálos áldozat augusztus 10. óta): több mint ezren börtönben, fogdában, kettőszáz körül jár a jogvédők által politikai foglyoknak nyilvánítottak száma. Ennek szigorú szabályai vannak, pl. aki „csak” 15 napot kap, akár többször egymásután, sőt anélkül, hogy közben kiengednék egy percre, annak „esélye sincs”, hogy ezt a státust megkapja. Ezért vannak „ilyen kevesen”: a múlt héten még 169-nél tartottunk. Több mint tízezren járták meg a börtönt a „választások” óta, a rendőrségi fogdát pedig negyvenezren.
A kirótt pénzbüntetések összegéről nincs adatom, egy átlagos büntetés 100-300 eurónak felel meg (az átlagbér nem éri el az 500 eurót, a nyugdíjam €165). És persze nem kevesen vannak, akiket többször is sújtottak ilyen büntetéssel.
Van, aki úgy számolja, hogy a (szabálysértési és büntető-) ügyek egyetlenegy százaléka olyan, aminek az indokát egy normális társadalomban ne röhögnék ki. Az ítéletek ill. a vádak tipikusan ilyenek: azt kiabálta, hogy „жыве Беларусь!” (éljen Belarusz); piros-fehér-piros „nem regisztrált szimbólummal” járt az utcán – lehet ez ruha, kalap, zászló, cukorka, bármi (ez a történelmi belarusz zászló, nincs betiltva!); nem engedélyezett tömegrendezvényt szervezett, vagy vett részt ilyenen, tudniillik az újságíró, aki tudósított róla, vagy akik pl. körbetáncolták a főtéren a feldíszített karácsonyfát, esetleg valóban felvonultak.
Mostanában napi 20-40 előállítást/letartóztatást „foganatosítanak”, 3-6 házkutatás történik a házigazda távollétében (leggyakrabban éppen a rendőrségen van, esetleg börtönben).
Egyesek szerint egy jégkorong-világbajnokság lebonyolításához ezek az ideális körülmények. Az, hogy az önmagát elnöknek tituláló Lukasenka véleménye ilyen, nem meglepő, sajnos az se nagyon, hogy az IIHF (International Ice Hockey Federation) svájci illetőségű elnöke, az eredetileg fogorvos René Fasel szintén valami ilyesmit vall. Déjà vu: 2014-ben is a fél világot háborította fel, hogy itt rendezik a hoki VB-t, de René Fasel akkor is kiállt Luka mellett. Azonban akkor „csak” néhány politikai ült éppen, nem gyilkolták a tüntetőket, egyáltalán nem is volt sok hónapos békés, de a szó szoros értelmében szétvert tüntetéssorozat.
Most elképzelhető, hogy a józan ész felülkerekedik: már Fasel IIHF-béli helyettese is amellett kardoskodik, hogy egyedül Lettországban bonyolítsák le a VB-t (eredetileg Riga és Minszk lett volna a két színhely). Május 21-ig még van idő…
De ha az esemény minszki felét le is fújják, René Fasel anyagilag nem járt rosszul, ebben biztosak lehetünk. Csak „megsértődött”, hogy Lukával való ölelkezős/váll-lapogatós képeit lehozta a sajtó. Mért, mit várt? Hogy Lukasenka nem fogja kihasználni az alkalmat, amikor megmutathatja ország-világnak, hogy ő mennyire szalonképes? Azok a képek is közkinccsé lettek, ahol Fasel hokimeccset néz az itteni szövetség elnökének társaságában, aki pedig majd rendszerváltás után – reméljük – a vádlottak padján találja magát az erőszak 12. áldozata, Raman Bandarenka meggyilkolásáért.
===
Úgy emlékeztem, hogy a szír elnök, Bassár el-Aszad szintén zenész. De nem, ő szemész, abból, nem pedig fogorvosból lett azzá, aki: tömeggyilkos diktátorrá.
Mások ezt az utat jogi diplomával tudják bejárni.