Paks2: egy korrupciós kifizetőhely

Posted by
Szél Bernadett
>Tényleg magas labdákat ad mostanában Szijjártó Péter. A helikopter- és jachtügyi miniszter szerint igaz, hogy még engedélye sincs, de 2028-2029-ben csakazértis üzembe helyezik az új paksi blokkokat.
Furcsa társasjáték ez: 2018-ban 2019-re ígérték az új blokkok építésének megkezdését, tavaly pedig 2021-re, pedig 2022 előtt akkor sem lesz meg a Roszatom kísérleti reaktortípusának létesítési engedélye, ha nem dobja vissza többször hiánypótlásra a nukleáris hatóság — ahogyan az egyébként Finnországban történt ugyanezzel a reaktormodellel a biztonsági és műszaki hiányosságok miatt. De tegyük fel, hogy 2022-ben megszületik az engedély.
A külügyminiszter most azt állítja, 2030 előtt elkészül az erőmű – vagyis 7 év alatt kellene befejezni az építkezést. Ez a szám tíznél kisebb nem szokott lenni, elvégtére is szegény Ádernek abban igaza van, hogy azért ez nem egy biciklitároló, az energetikai szakma becslései szerint optimális esetben is legkorábban 2032-2035 körül állhatna termelésbe. A számokat nézve 2030-ra tehát semmilyen új atomerőmű nem lesz Magyarországon. Hogy az Orbán-kabinet mégis az ellenkezőjét állítja, annak két oka van.
Egyrészt Putyin ezt szeretné hallani — és ha már az engedélyezés és az építkezés felgyorsításával nem tudnak jobban a kedvében járni, legalább szavakkal mutatják, hogy ők igyekeznek — csak hát az a csúnya EU… Emlékszünk, decemberben Magyarországon járt a Roszatom vezérigazgatója, fogadta őt Orbán is, és közösen megállapították, hogy a paksi bővítési beruházás „az uniós jóváhagyási eljárás elnyúlása miatt módosított menetrend szerint halad”.
Az uniós engedélyezést persze fölösleges idekeverni: 2014-ben még azt állították: Brüsszel mindenről tud, mindent jóváhagyott. Aztán gyorsan kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz, de 2017-re befejeződött az Európai Bizottság eljárása, ma pedig 2021-van – azt, hogy évente 6-8 hónapos csúszást szednek össze, aligha lehet az EU-ra fogni.
A másik ok, amiért szemrebbenés nélkül behazudják a 2029-es időpontot, a klímavédelem: a kormány semmilyen erőfeszítést nem tett annak érdekében, hogy Magyarország teljesíteni tudja 2030-ra az 55 százalékos uniós üvegházgázkibocsátás-csökkentési célt, minden tétet Paks 2-re tettek fel. Az a mestertervük, hogy úgy csinálnak, mintha Paks2 2030-ban (tudjátok: abban az évben, amikor utolérjük Ausztriát) már javában működne — de nem fog.
Pakson egyetlen dolog halad a tervek szerint: a közpénzek elköltése, átlagosan évi 100 milliárd forintos tempóban, mindeddig a semmire. Ez Paks2: egy korrupciós kifizetőhely. Aki pedig zöld energiát akar, van miből választani — de annak semmi köze az orosz atomhoz.