Lázadás a giga tech cégek ellen

Posted by
Pokol Béla
>Az államhatalmi jogosítványokat gyakorolni kezdő nagy giga tech cégek politikai véleményeket szabályozó cenzúrája már eddig is aggasztó volt, noha én a facebook-elemzéseim kapcsán eddig ilyen cenzúrát még nem tapasztaltam. A Twitter mostani döntése az USA elnökének letiltásáról, azonban precedensként a legaggasztóbb cenzor szerepet vindikálja e globális magáncég vezérkara számára, ha ez protestálás nélkül marad.
Így megnyugtató hogy az európai nagyhatalmak közül mind a francia, mind a német a leghatározottabban szembeszállt ennek precedensnek a tolerálásával. Ez ugyanis az amerikai fő politikai törésvonal a globális balliberális kontra nemzetállam konzervatív oldal küzdelmében jelent állásfoglalást a globális oldal érdekében, és vet ki cenzúrát a másik oldal állami vezetőjére. Ha ez a precedens nem kap opponálást, majd ennek nyomán szankcionáló állami szankciókat pl. az európai államhatalmak részéról, akkor ez az egész világon megadja a giga tech cégek számára a politikai küzdelmek nyílt eldöntésének jogát a letiltásokkal.
A most hatalomra került amerikai balliberális elnöki adminisztráció és mögöttes magánhatalmi/politikai csoportjai feltehetően ezt a döntést örömmel üdvözlik – eddig nem opponálták nyilvánosan -, és ezért nagyon fontos, hogy a német után most a francia állam teljes politikai elitje elítéli ezt a döntést.