Washington: Várni kellene száz napot

Posted by

Székely Ferenc

>CSAK LASSAN A TESTTEL! Ez a lényege a demokrata többségű alsóház frakcióvezetőjének, a dél-karolinai James Clyburn nyilatkozatának, ami szerint előbb meg kellene várni Biden elnökségének első 100 napját, és annak eredményessége alapján kezdeményezni vagy ejteni a vádeljárást Donald Trump ellen. Egy félmondata szerint Pelosi házelnök is bevette az opciók közé ezt a lehetőséget. (A félmondat kifejtése a végén!)
Úgy érzékelem, hogy a demokratáknak nem árt egy kicsit óvatosabbnak lenni ezzel az impeachmenttel. Egyfelől, mert Trump mandátumának lejárta előtt azt fizikai lehetetlenség átvinni, és akkor fiaskó, égés, félmunka.
Másfelől, nehéz felmérni, hogy a hivatalba lépő vezetés első intézkedései, a közhangulat, a vírusválság kezelése, a sürgető gazdasági döntések, az esetleges utcai erőszak milyen hangulatot teremtenek a következő negyedévben. A békesség vagy a még mélyebb békétlenség felé lép-e tovább az ország?
Utóbbi esetben az impeachment beterjesztése (ami lehetséges visszamenőleges hatállyal is) – önmaga ellen fordulhat. A törvény előtti egyenlőség és a tisztes eljárás szabályainak értelmében a volt elnököt meg kell hallgatni és rendes védelmet kell a számára biztosítani. Ebből egy politikai show keveredhet ki, ami akár még jót is tehet Trump későbbi politikai céljainak, újra fölemeli a színpadra, ismét megfogalmazhatja – immár teljesen jogos keretek között – a vádjait a választási eredménnyel szemben, egyben tartja követőinek táborát és fenntartja a feszültséget.
A hozadéka pedig ennél kisebb, vagy akár semennyi.
***
A félmondat ez volt: “Nancy Pelosi okosabb, mint Mitch McConnell.” Szerintem ezzel azt üzente, hogy a republikánusok szenátusi frakcióvezetője a csatára vár és arra készül, hogy neki kell majd kivédeni az impeachmentet a felsőházban, erre összpontosítja a figyelmét és energiáit, de nincs nagyobb lebőgés, mint amikor valaki háborúra készül, de nem jön ellene senki.
Címkép: Halász Géza