Oltás és káosz

Posted by
Pusztai Erzsébet
>Egy beszélgetésben felmerült, hogy mi a baj a regisztrációval és mit kellene tenni. Ezt írtam: Az igazi oltási program határozottan szétválasztja a meggyőzés, tervezés, disztribúció és kivitelezés elemeit. Ilyen programot nem láttunk, csak egy prioritási listát és egy felhívást központi regisztrációra. Az a cél, hogy a lehető legtöbb embert beoltsuk, ezért a lehető legközelebb kell vinni hozzájuk, a legkevesebb akadállyal.
Elmondta már valaki, hogy a központi regisztrációt hogyan fogják használni?
Hogyan szervezik meg az országban területenként az oltást?
Hogyan állapítják meg a központban, hogy az illető oltásra alkalmas állapotban van-e, pl azért mert közben állapotos lett, vagy éppen eltörte a lábát és fekvő beteg?
Egy millió regisztráló részletes adatait átnézni, szakmailag is feldolgozni egy központban mekkora apparátus kell? És minek? Kihagyhatják-e egyáltalán a háziorvosokat? “Behívni” az embereket oltásra nem lehet mindenhol úgy, mint egy nagy városban. Hogyan oldják meg az aprófalvas települési körzetekben az oltást? Oda kell vinni.
Sokféle megoldás lehet. Nagyvárosban sokszemélyes oltási központ, erre bőven van külföldi példa, mindenkit értesítenek a lehetőségről és regisztrálni ott, az oltóponton kell az időpontért. (Így történt ez az egészségügyi dolgozókkal is. Nem a központi regisztráció alapján értesítették őket.) Aprófalvas területen oltóbusz pl. amelyik településről, településre megy, előre jól értesítve valamennyi lakost.
Ezt nem lehet Budapestről szervezni. Ismert lista (életkorral, alapbetegségekkel) a háziorvosnál van. Persze nem gondolom, hogy mindenhol nekik kell oltani, de a saját adatbázisukból össze tudják állítani az oltandók listáját. Egy igazi oltási terv tartalmazza azt, hogy milyen területeken, hogyan szervezik magát az oltást. Tehát nem a központi regisztráció a megoldás, hanem a területi bontás. A helyi viszonyok ismeretében a szervezés.
Az oltási kampány nem azonos a tájékoztatási kampánnyal. Az oltási kampány konkrét cselekvési terv – hol, mikor kinek mi a feladata. Ha ezt előre nem tudják azok, akiknek szerepe van benne – ANTSZ (helyett kormányhivatal) önkormányzat, orvos, beteg – akkor csak káosz van, bizonytalanság és bizalmatlanság.