Még több Horthyt!

Posted by

Kardos András
>Muszáj: A populista autokrácia egyik nyelvfegyverténye, hogy felfüggeszti az „igazság” és a „normalitás” hagyományos nyelvhasználatát és jelentését, továbbá elhiteti rajongóival, hogy a valóságot mindenféle obskúrus háttérhatalmak állítják elő eldugott mosókonyhákban, miközben a konzervatívok elemi jogainak a felfüggesztésére készülnek.

Szép példája ennek a Trump bukása körüli nyelvi univerzum megteremtése. De ezért most nem szólnék, sőt még azért a tébolyért sem, hogy a Magyar Nemzetben (mely egyik honi élharcosa a nyelv „konzervatív orwellizmusa” fordulatána)k, no szóval ott tegnap megjelenik egy „elemzés”(!) arról, hogy a kommunizmus , a nácizmus és a progresszív (így!) liberalizmus az egykutya, ez a „három nővér” (idézet a cikkből) ugyanazt a szellemiséget képviseli a halódó nyugat világában.

Ez akkora baromság, hogy szót nem érdemel. Ugyanebben a cikkben a szerző a nemzeti konzervatív mai magyar valóság és a Horthy- rendszer közötti hasonlóságot bír felfedezni. Még ezt is rezzenéstelen olvastam. Ámde:a szerző egyetlen problémája az, hogy nem elég nagy a hasonlóság a Fidesz mai világa és a Horthy-rendszer, között. Kinek hol szakad el a cérna. Ezt már nem bírtam higgadtan ülve tovább. Hogy az egész tébolyult cikk oda lukadjon ki, hogy még több Horthy kell nekünk, azt már nem tudom be „pusztán”a populista orwellizmus agymenésének. Soha életemben nem gondoltam volna, hogy egyszer még egy olyan világban fogok élni, ahol Horthy rendszere elérendő mintát jelent. Igaz, azt se gondoltam volna, hogy Amerika elnöke nem fogadja el a választások eredményt. És bizony ez nem csupán nyelvfilozófiai probléma.

Címkép: Horthy és Hitler egy kocsiban