Magyar Twitter

Posted by
Kert Attila
>Nagy, és egyre erősödő felháborodást tapasztalok ’jobboldali’ (valójában: Fidesz-hívő) véleményemberek körében amiatt, hogy a Twitter, és több más közösségi médiaplatform-szolgáltató felfüggesztette Trump fiókját. A szólásszabadság sérelmét, a demokrácia veszélyét (’rozsdásodását’, jelentsen ez bármit is); sőt, egyesek egyenesen az emberi civilizáció alkonyát látják abban, hogy néhány magáncég felfüggesztette a szolgáltatást egy olyan ügyfele részére, aki sorozatosan megszegte a köztük lévő szerződést (felhasználási feltételek), ennek részeként valótlan állításokkal folyamatosan aláásta a jogrendszerbe vetett közbizalmat, végül az alkotmányos rend elleni erőszakos támadásra uszított.
Az amerikai szólásszabadságért aggódók nagy többségében közös, hogy szinte mindegyikük szó nélkül figyelte, magáncégek üzleti ügyének tekintette a Népszabadság kinyírását, az origó lenyúlását, az Index kicsinálását. Akik most az amerikai demokrácia megrendüléséről írnak, szó nélkül, egyetértőleg tudomásul vették, ahogy a közpénzből fenntartott ÁLLAMI média tíz éven keresztül kitiltott a felületeiről minden érdemi ellenzéki közszereplőt, a kormánnyal nem rokonszenvező művészt, az aktuális irányvonaltól eltérő álláspontot valló tudóst és a NER embereivel rivális üzleti vállalkozás tulajdonosát, valamint ezek közeli hozzátartozóit. Van köztük, aki nemrég a cenzúra bevezetését javasolta.
A helyzet megértéséhez azt javasolom mindenkinek, képzeljük el, hogy a KESMA létrehoz egy keresztény közösségimédia-felületet. Ha ez valakinek nehezére esne – amit meg tudnék érteni, hiszen ennek a társaságnak valóban nem a létrehozás, inkább a megszerzés az erőssége -, akkor képzelje el azt, hogy ’megvesz’ egy már létező, sikeres platformot és azt alakítja nemzetivé, illetve kereszténnyé.
Ha ez megvan, akkor mindenki próbálja elképzelni el azt, hogyan kezelné a KESMA Gyurcsány fiókját. Mit kezdene a Gajdics Ottó felügyelte magyar nemzeti Facebook Soros bejegyzéseivel és hogyan viszonyulna a keresztény Twitter a Pride profiljához és posztjaihoz.