Jàrvàny

Posted by
Kaltenbach Jenő
>Az egész vilàg feszülten figyeli, hogy mi történik az emberiséget fenyegető vírus jàrvànnyal. Naponta frissülnek a lassan százmilliós fertőzési és a milliós halálozási adatok. Reménykedésre az ad okot, hogy manapság màr nem vagyunk tehetetlenek az ilyen fenyegetésekkel szemben. A tudomàny korábban elképzelhetetlen gyorsasàggal és hatékonysággal reagàlt, és mindössze egy év alatt előàllított egy, sőt több vakcinàt, amellyekkel fel vehetjük a harcot a kór legyőzése érdekében. Az ember csodàlatos dolgokra képes.
De az ellenkezőjére is.
Van ugyanis egy màsik, a Covidnàl is súlyosabb fenyegetés, amely ellen nincs és nem is vàrható vakcina, és ez a szélsőséges populista eszmék terjedése, az a szellemi zűrzavar, amely szinte megàllíthatatlannak tűnik. Koràbban széles körben elfogadottnak làtszó, stabil, békés, prosperàló viszonyokat teremtő, eszmerendszerek mint az emberi szabadsàg, egyenlőség és az azt biztosító liberàlis demokràciàk, a szociàlis piacgazdasàggal pàrosulva, szinte màról holnapra vàltak divatjamúlttà, veszítették el vonzerejüket.
A helyükbe a vilàg szàmos pontján az ideológiai zűrzavart, az instabil viszonyokat maguk javàra fordító, átlátszó, hazug ígéretekkel operàló autoriter figuràk használták fel a helyzetet a hatalom megszerzésére. Azóta folyamatosan mérgezik a közbeszédet, védtelenek, menekültek, melegek, nyelvi, etnikai kisebbségek ellen uszítanak, nacionalista, hàborús retorikát folytatnak, miközben maffia módszerekkel kifosztjàk, kisajàtítjàk az àltaluk uralt népeket.
Mi sem jellemzőbb a helyzet kétségbeejtő voltàra, hogy még a vírus jàrvàny megàllítàsa körül is szellemi zűrzavar uralkodik. Magukat szakértőnek hazudó sarlatànok terjesztik őrült tanaikat, amelyekkel még az egészségügyi személyzet egy részét is megtévesztik. A tudomàny hiába produkàlt csúcsteljesítményt, ha pont azok egy része fütyül rà, akiknek a dolga lenne a felhasznàlàsa.
Qui prodest? Kinek hasznàl ez? Nyilvánvalóan azoknak a lelkiismeretlen gazembereknek, politikai kalandoroknak, akik csak a zavarosban halàszva lehetnek sikeresek.
Az ilyen periódusok nem ismeretlenek az emberiség történetében, így azt is tudjuk, hogy azok nem tartanak örökké, de minél később érnek véget annàl nagyobb kàrokat okoznak.
Weisz Béla rajza: Fény az alagút végén