Enyhülés

Posted by

Mälar-parti séták

Gergely Tamás
>Meglep minket ez a november! Délben 10-11 fok, talán még soha ilyen enyhe nem volt az idő november elején, legalábbis a Mälar-parton. Az enyhe időjárás a természetre is kihat: a vadrucák újra párosodnak, mintha tavasz lenne, a fű üdezöld, mintha múlt héten nőtt volna ki a földből, a réten… na, ilyet még nem láttam, kis bogokban fehér csillag szirmú virágok nyíltak. Nem egy, hanem több helyen. Tehát valamiféle rendszer van a megjelenésükben – a hőmérséklet, az élet törvénye. A törvény megszólalt bennük, viszont naptáruk nincsen, csak mennek bele, virágoznak bele gondtalanul az enyhe időbe.

Az enyhülés szóra én politikát asszociálok, hiába, múltam, első életem folytán sérült lehetek. Itt zajlott le előttünk egy másik enyhülés, az úgynevezett arab tavasz. Kezdődött Tunéziával, majd végigzongorázott Észak-Afrikán, s ha igaz, a szíriai háború is annak a következménye. Nem mondom, hogy gyümölcse, mert igen “férges” lett az eredmény, sok-sok halottal, Szíriában egy szétbombázott országgal, s még nincsen vége.
De megpróbálták, mint az én fehér csillagocskáim a réten, forradalmat csinálni, változást létrehozni, meg sem sejtve, hogy rájuk jön a fagy.
Vagy hogyan is nevezzem azt, ami Beloruszban történik? A diktatúra fagyát tavaszra változtatták, egyelőre a lelkekben. Isten, ha van, segítse meg őket. Mert más nem teszi.
Vagy Amerika. Négy év rémálom után levetni látszik a demokrata többség azt az őrültet, aki a fejükre mászott. God Bless America! Győzzön végre az értelem!
Példám, örömöm, féltenivalóm tehát több is van. A Mälar-part kései virágait figyelve is kettős érzés kerít a hatalmába: örvendek nekik, meg féltem is őket. Mert hogy a hideg jön, az biztos. Hogy milyen hideg, arról még semmit nem tudunk. Lehet, hogy nem is fagy. Mert megváltozott az időjárás, kiszámítani ki tudja? Talán a Jóisten. Ha ő is egyáltalán.

%d bloggers like this: